Sphagetti warzywne w sosie pomidorowo bazyliowym

Kiedyś makaron był podstawowym składnikiem pokarmowym Asi . Nigdy tego nie rozumiałem , jak można
jeść na okrągło makaron :p . Po przejściu na paleo pożegnaliśmy się z makaronami ( tymi bezglutenowymi też, bo większość z nich to syf ) . Owszem czasami robiłem różne nitki z warzyw, nożykiem julienne , ale to nie to samo , taki też krótkie były . Ale spiromatem , czy inaczej tarką spiralną można zrobić nitki które mają po kilka metrów ! Póki co cieszę się jak dziecko i bawię tym naprawdę  przednio 🙂 . Wspominałem , że chciałem zrobić niespodziankę Asi , właśnie to danie zrobiłem jej wczoraj na kolację przy świecach 🙂

Potrzeba na  4 porcje :
Makaron :
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 1 cukinia
Sos :
– litr rosołu , przepis TU
– 1 cebula
– 3 łodygi selera naciowego
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki tłuszczu ( masła klarowanego , smalcu )
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– szklanka pomidorów z puszki
– 1 łyżka bazylii ( może być suszona )
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 4 łyżki migdałów w płatkach 
– sól, pieprz

Wykonanie :
Makaron :
– bierzemy spiromat , lub oszczytko do warzyw , bądź nożyk julienne
– marchew , pietruszkę obieramy ze skóry i tniemy na makaron
– cukinie myjemy i tniemy z niej makaron
– pokrojone warzywa mieszamy w misce

robimy sos :
– cebulę i czosnek obrać , pokroić jak kto chce/umie
– łodygi selera opłukać pod bieżącą wodą , żeby nie było piasku i pokroić w cienkie paseczki
– kładziemy garnek ( tak z 3 litrowy ) na gaz
– dodajemy tłuszcz i rozgrzewamy
– wrzucamy pokrojoną  cebulę i czosnek
 – smażymy na średnim ogniu około 3 minut
– dodajemy koncentrat pomidorowy , smażymy 2 minuty
– dodajemy pomidory z puszki , seler
– zalewamy rosołem
– gotujemy 15 minut
–  dodajemy bazylię i szczypiorek
– przyprawiamy solą i pieprzem

I teraz tak :
– makaron warzywny mamy surowy , bierzemy więc tyle gotowego sosu ile w danej chwili chcemy zjeść.
– przykładowo ja da siebie i Asi biorę 4 nabierki sosu
– wlewam do osobnego garnuszka
– dodaje 3 garści warzywnego sphagetti
– mieszam , przykrywam pokrywką
– włączam mały gaz i gotuję około 6 minut , tak żeby warzywa były jeszcze lekko twarde
– nakładam na talerze i posypuje płatkami migdałów

                      A TAK WYGLĄDA MOJA NOWA ZABAWKA 🙂

Uwagi :
– ponieważ na działce już powoli wszystko zaczyna puszczać , to opróżniam zamrażalnik , mam zamrożoną pociętą bazylię z zeszłego roku i zamrożony szczypiorek

5 komentarzy

  1. Super spiromat, czy mogę wiedzieć gdzie kupiłeś i jaka cena? Już jakiś czas przymierzam się do kupna tego cacka, które szczególnie w sezonie letnim i jesiennym, jest bardzo przydatne.
    Do tej pory korzystam z nożyka julienne, ale on jest dobry przy mniejszej ilości no i trzeba trochę czasu, żeby przy jego pomocy zrobić makaron warzywny.

  2. wpisałem w wyszukiwarkę ceneo "tarka spiralna" i wybrałem najtańszy :p

  3. Dzięki za info 🙂

    pozdrawiam

  4. Anonimowy

    Cześć!
    Co prawda ja nie jestem na typowym paleo, ale bardziej na diecie ketogenicznej, niemniej jednak Twoje przepisy są bardzo inspirujące. A za to, że właśnie dowiedziałam się, że istnieje coś takiego jak tarka spiralna – stokrotne dzięki! Będzie "spaghetti". Pozdrawiam serdecznie, świetna strona i przepisy. Karolina

  5. Dzięki 🙂
    Cieszę się , że się podoba , staram się 🙂
    Pozdrawiam
    Paweł

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*