Sorbet ananasowo bananowy + sorbet truskawkowy + kawka kokosowa

Trzy dni temu robiliśmy a Asia deserek , ale dopiero dziś mam chwilę , żeby coś więcej o tym
napisać 🙂
Asia już jakiś czas temu pytała , czy możemy podkręcić sorbet ananasowy banankami , pewnie , że możemy, jest przepyszny . Ja po prostu lubię mieć osobne smaki , ale czego się nie robi dla swojej lepszej połówki :]
Co do kawy , Asia oczywiście nie może mieć normalnej i pije kawę wiśniową ze spienionym mlekiem kokosowym , a ja piję zwykłą kawę z ekspresu zalaną spienionym  mlekiem kokosowym

Potrzeba na 3-4  porcje :
– 2 banany
– 1/4 ananasa
– 0.2 kg mrożonych truskawek
– blender ręczny 
– 1/4 cytryny

Wykonanie :
– ananasa obieramy ze skóry
– kroimy w kostkę (to jasne kółko ze środka się wyrzuca , jak  drewno smakuje .. )
– wkładamy do miseczki a miseczkę do zamrażarki
– banany obieramy ze skóry , kroimy w plasterki
– pokrojone banany dajemy do miski i do zamrażarki
– około 3 godzin mrozić
– truskawki wyjąć z zamrażarki z 40 minut wcześniej , wziąć nóż i sprawdzić , czy da się przekroić , jeśli nożem nie możecie , to blender też będzie się męczył i może się spalić, Nastepnie zmiksować blenderem truskawki
– wyjąć zamrożone banany i ananasa
 –  zmiksować blenderem  banany , dorzucić do tego zamrożone kawałki ananasa , wycisnąć sokj z cytryny  i zmiksować razem
– do pucharków, kieliszków , czy miseczek nakładać jasny sorbet , a na niego czerwony , jak ktoś już ma miętę , to dodaje do dekoracji ( moja mięta na razie rośnie 🙂 )

Uwagi :
– najlepiej robić takie sorbety porcjami ,  ja wkładam do litrowego wiaderka po maśle klarowanym  , nie więcej niż do połowy kubełka  owoców na raz do mielenia , blender łatwiej ciągnie
– jeśli mrozicie owoce dłużej , to też tak z 40 minut wcześniej wyjmijcie z zamrażarki (zależy jaką ilość macie ) i zawsze najpierw zanim zaczniecie blendować , sprawdzajcie nożem , czy da się kroić kawałek zamrożonego owocu
– jak najprościej obrać ananasa? pokroić w półtora centymetrowe plastry i każdy plaster obrać nożykiem 🙂

4 komentarze

  1. Super deser 🙂 Ja w sezonie robię często lody owocowe: miksuję zmrożone truskawki/ jagody/wiśnie/czereśnie ze zmrożonymi bananami do tego jakaś fajna polewa np. czekoladowa i takich lodów nawet w najlepszej lodziarni nie podają.

    A jaka to kawa wiśniowa(gdzie takową można kupić)? Ja piję z cykorii, żołędziową i z topinamburu – na zmianę, ale o wiśniowej nie słyszałam.

  2. kawy smakowe mamy od brata a on zamawia z tej firmy http://www.aurile.pl/

  3. Pawle, dziękuję, ale to wciąż są kawy prawdziwe, których nie tylko na AIP nie mogę, ale w ogóle mój organizm nie toleruje(herzklekoty mam i trzęsące się ręce, ogólny niepokój – nawet jak wypiłabym nawet niezbyt mocną) :(, dlatego stosuję zamienniki.

    pozdrawiam Was

  4. Tak myślałem , ale skoro było pytanie, to jest odpowiedź 😉

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*