Dziś Wielki Piątek , dzień postny .Nie trzeba jednak dziś jeść tylko śledzi
, czy suchych pyr :p Można pościć kolorowo i smacznie . Sałatka która powoduje uśmiech na twarzy i daje uczucie sytości , mimo , że nie ma mięsa/ryby, czy jajek . Warzywa w połączeniu z avokado i sosem winaigrette dają radę 🙂
Potrzeba na jedną porcję :
– 1 upieczony burak – przepis TU
– kilka ugotowanych brukselek
– kilka różyczek ugotowanego kalafiora
– kilka różyczek ugotowanego brokuła
– 1/2 ugotowanej marchewki
ugotowane warzywa z TEGO przepisu
– kilka rzodkiewek
– 1/4 czerwonej cebuli
– 1/2 avokado
– 1/4 papryki ( dałem żółtą )
– kilka pomidorków koktailowych
– pół szklanki sosu winaigrette z TEGO przepisu
Wykonanie :
– buraka obrać ze skórki i pokroić jak kto umie/chce
– cebulę obrać i pokroić w krążki
– na talerzu porozkładać ugotowane warzywa
– dołożyć buraki , pokrojoną paprykę
– z połówki avokado łyżeczką dekoracyjną powycinałem kuleczki ( można zwykłą łyżką wydłubać kawałki , zamiast obierać i się brudzić :p )
– rzodkiewki wyciąłem w rozetę , jak ktoś nie umie , to pokroić w plasterki
– pomidorki koktailowe pokroiłem na połówki
– ułożone składniki polałem sosem winaigrette
Uwagi :
– pierwotnie to nawet chciałem na górę rzucić jakąś rybę , ale sobie odpuściłem ten temat , nie potrzeba
– śmiało można posypać taką sałatkę z góry sezamem , czy pestkami dyni , czy słonecznika 🙂