Przed wielkanocą wrzucałem przepis na suszoną szynkę ze schabu . Najpierw była
natarta cukrem , potem solą , a następnie suszona ( chodzi o TEN przepis ) . Próbowałem zrobić i zrobiłem tylko w soli , na jeden dzień natarłem solą , opłukałem i natarłem przyprawami. Różnica jest taka , że takie trochę bardziej suche to mięso mi się wydaje ( co w niczym mi nie przeszkadza ! ) i troszeczkę słone , co w sumie też mi nie przeszkadza, zwłaszcza jeśli te wędlinę jem praktycznie zawsze z jakąś sałatką 🙂 . Mimo wszystko uważam , że opcja z cukrem jest jednak trochę lepsza w smaku, np, na święta , gdy przyjadą goście z własnym chlebem , na który sobie mogą położyć taką szyneczkę 🙂
Potrzeba na jedną porcję :
– 1/4 sałaty rzymskiej
– 1 mały pomidor lub pół dużego
– 1/2 górka zielonego
– 1 obrana cebula czerwona
– 1/4 papryki ( my najbardziej lubimy żółtą , bo jest wesoła 🙂
– 1/2 avokado
– kilka plastrów suszonej szynki ( albo innej wędliny )
– 1 łyżka nasion słonecznika
– kilka łyżek sosu winaigrette z TEGO przepisu
Wykonanie :
– z sałaty poobrywać liście , te końcówki twarde u spodu odrywam i wyrzucam , są takie lekko gorzkie
– sałatę ułożyć na talerzu
– ogórka i pomidora opłukać pod bieżącą wodą i pokroić jak kto umie , ułożyć na sałacie
– paprykę pokroić jak kto chce ( ja pokroiłem w kostkę) i posypać
– avokado obrać i pokroić , albo przekroić na pół i łyżeczką powydłubywać kawałki miąższu i położyć na sałacie
– na wierzchu ułożyć plastry szynki
– z cebuli czerwonej ukroić kilka plastrów i położyć na górze
– polać sosem winaigrette
– posypać słonecznikiem
Uwagi :
– na wierzch dałem moje ulubione ziele , czyli tymianek cytrynowy , przez co sałata jest taka świeża i aromatyczna
Przeczytałam WSZYSTKO. Jestem mocno zarażona.
wszystko co jest na bogu ? O_o w jeden dzień ? wow ! ?:p
Pozdrawiam 🙂
Paweł