Roladka ze szpinaku z wędzoną szynką

Po świątecznym obżarstwie pewnie macie w domu dużo różnych wędlin i myślicie co z nimi zrobić . Można część użyć do zrobienia
roladki szpinakowej 🙂
Przed świętami Grażyna Kiełbasiewicz  wstawiła na grupie ” jem paleo ” roladkę szpinakową . Pisała , że lekko się rozpada . Był to zmodyfikowany pod paleo przepis na upieczenie płata szpinakowego , przełożenie serkiem , szynką i zwinięcie . No to ja to zmodyfikowałem jeszcze bardziej i zamiast piec osobno  spód , upiekłem wszystko na raz . Nic się nie kruszy, nie rozpada , smakuje znakomicie , w sumie to sam się nie spodziewałem , że to może wyjść aż tak dobre . Zrobiłem to w zasadzie z nudów i z ciekawości , a że wyszło bardzo fajne danie , to się z Wami chcę nim podzielić 🙂

Dla  2 osób potrzeba :
– 200 gram mrożonego szpinaku
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1/4 łyżeczki  startej gałki muszkatułowej
– 1 jajko
– 25 gram mąki kokosowej z TEGO przepisu 
– 1 łyżka tłuszczu (masło klarowane/ smalec ) 
– kilka plasterków szynki
– papier do pieczenia

Wykonanie :
– kilka godzin wcześniej wyjąc szpinak z zamrażarki ( najlepiej wieczorem )  , żeby się  rozmroził 
– cebulę i czosnek obrać
– pokroić jak kto umie ( ja kroję w drobną kostkę )
– na patelni rozgrzać tłuszcz
– dorzucić cebulę z czosnkiem , smażyć 2-3 minuty
– dodać rozmrożony szpinak
– dusić na małym ogniu  5 minut 
– dodać sól, pieprz , gałkę muszkatułową
– odstawiamy na bok , żeby chwilę przestygło
– w tym czasie włączamy piekarnik na 200 stopni
– szykujemy blaszkę na której będziemy piec roladkę
– szykujemy tak z 40 cm długości papier do pieczenia
– do szpinaku dodajemy mąkę kokosową i wybijamy ze skorupki surowe jajko
– dokładnie mieszamy
– gotową masę szpinakową  rozkładamy na papierze w prostokąt o grubości około 1 cm
– na szpinak kładziemy kilka plastrów szynki
– chwytamy brzeg papieru i delikatnie zwijamy w roladkę
– pierwsza warstwa szpinaku zajdzie na szynkę , to papier podnosimy do góry ( żeby papieru nie zawinąć do środka roladki ! )
– jak zwiniemy roladkę w rulon to owijamy ją w papier na którym cały czas robiliśmy
– kładziemy owiniętą w papier roladkę na blaszce i wkłądamy na 20 min do piekarnika
– po tym czasie wyjąć roladkę, poczekać z godzinę aż wystygnie i włożyć do lodówki na kilka godzin

Uwagi :
–  szynkę możecie użyć jaką chcecie , byle miękka była i dała się zawijać , bo jak dacie grube plastry suchej i sztywnej szynki to będzie ciężko 
– szpinak rozmrażajcie na jakimś sitku, żeby miał mało wody
– roladka smakuje bardzo dobrze na zimno , fajne śniadanie lub kolacja  🙂
– ketchup i musztarda  do tego pasowało znakomicie

        ROZŁOŻONA MASA SZPINAKOWA I POŁOŻONE PLASTRY SZYNKI

            PIERWSZE ZAWINIĘCIE  BRZEGU MASY SZPINAKOWEJ NA SZYNKĘ

                           ROLADKA PO UPIECZENIU 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*