Pieczony boczek i duszone w mleku kokosowym pieczone buraczki

Bardzo z Asi膮 lubimy buraczki 馃檪  Raz na jaki艣 czas piek臋 w piekarniku kilka
kilogram贸w od razu i p贸藕niej tylko , obieram dwa – trzy i albo jemy na zimno albo je w jaki艣 spos贸b podgrzewam . Niestety z buraczk贸w zrobienie makaronu w spiromacie jest ekstremalnym do艣wiadczeniem :p Moje buraczki by艂y zbyt mi臋kkie i bardziej si臋 rozwala艂y , ni偶 kroi艂y w sphagetti :p . Tym razem zrobi艂em buraczki na ciep艂o tak , 偶e  podsma偶y艂em na mase艂ku por , doda艂em buraczki  i poddusi艂em w mleku kokosowym . Dwa dni temu upiek艂em te偶 surowy boczek , kt贸ry teraz jemy tak jak w臋dlin臋 . Przez chwil臋 zastanawia艂em si臋 czy tego boczku te偶 nie podsma偶y膰 , ale taki zimny z gor膮cymi buraczkami bardzo fajnie smakowa艂 . No i wreszcie mog臋 u偶ywa膰 mojego ukochanego zio艂a , czyli tymianku cytrynowego . Zakochany jestem w tym aromacie i  SERDECZNIE  polecam zakupi膰 sobie chocia偶 ma艂膮 doniczk臋 na okno w kuchni i dodawa膰 do warzyw, ryb , mi臋s , zup , sos贸w  馃檪

Potrzeba na dwie porcje :
– 1/4 pora
– 4-5 upieczonych burak贸w ( z TEGO przepisu )
– 艂y偶ka mas艂a klarowanego
– 1/4 cytryny lub 2 艂y偶ki octu jab艂kowego
– 1 艂y偶ka miodu
– 1/2 szklanki mleka kokosowego ( przepis TU )
– s贸l ,pieprz
– kilka plastr贸w  pieczonego  boczku ( z TEGO przepisu )  

Wykonanie :
– buraczki obieramy ze sk贸rki
– trzemy na tarce , albo kroimy jak kto umie 
– por przekrawamy wzd艂u偶 i p艂uczemy pod bie偶膮c膮 wod膮 , 偶eby piasku nie by艂o
– bierzemy patelni臋 ,dodajemy t艂uszcz , wstawiamy na ogie艅
– na rozgrzany t艂uszcz wrzucamy por , mieszamy , zasma偶amy dos艂ownie minut臋
– dodajemy buraczki 
–  mieszamy , zasma偶amy z 5 minut
– dodajemy mleko kokosowe
– dodajemy s贸l , pieprz
–  wyciskamy sok z cytryny
– dusimy z 2-3 minuty
– nak艂adamy na talerz , dodajemy boczu艣 i … mniam mniam :p

Uwagi :
– je艣li kto艣 posiada , to posypa膰 gotowe danie listkami tymianku cytrynowego 馃檪
– tak , wiem , 偶e mi贸d poddany temperaturze traci swoje w艂a艣ciwo艣ci , ale po pierwsze 艂y偶ka miodu jest do smaku , a po drugie na osob臋 przypada tylko p贸艂 艂y偶ki miodu

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*