Zakup połowy świni :p

                   
     KIEŁBASY , KASZANKI , SZYNKI , SADŁO , SŁONINA,MIĘSO , KOŚCI , SALCESON

W niedzielę  pojechałem odebrać
zamówioną świnię . Z koleżanką z pracy postanowiliśmy , że weźmiemy na pół . Mięso brałem od gościa pierwszy raz , ale ktoś mi go polecił i że warto te 150 km pojechać .
Facet jest rzeźnikiem , ma normalnie w obejściu postawioną ubojnie i masarnie. Oprócz tego że dzieli mięso to jeszcze może z tej świni zrobić wyroby . Uznaliśmy że połowę na mięso , połowę na wyroby chcemy .
Ale nie jest tak łatwo , że świnię kupuje się na osiedlu pod domem , nie nie nie :p
Po mięso jechaliśmy o 7 rano za Grodzisk Wielkopolski . Ode mnie z domu 77 km w jedną stronę .
Tak jak wyjechałem o 7 z domu , tak wróciłem z mięsem o 11 rano .
Słoninę  i sadło już przetopiłem , wyszło mi 6.5 Litra  smalcu + micha skwarek . Kości właśnie gotuję w dwóch dużych garach z warzywami , będzie jako baza do zup, sosów , galartów . Mięso poporcjowałem w mniejsze kawałki i pomroziłem , tak samo wyroby . Zmieściłem się w zamrażarce i w lodówce 🙂 ( bo już miałem uszykowane miejsce u sąsiadów ” w razie czego ” )

Co kupiłem ? Przypominam , że to połowa świni :p
Mięsko :
– schab 2.5kg
– 4 szynki – 4.6kg
– boczek 2.2 kg
– żeberka 1.6 kg
– polędwiczka wieprzowa 0.33 kg
– karkówka  1.6 kg
– golonki 2.5 kg
– nogi/stópki 2 szt
– sadło 2.6kg
– słonina 5kg
– wątroba 0.5kg
– ogon 1 szt

Wyroby :
– szynka wędzona parzona 1.1kg
– krakowska sucha 1kg
– metka tatarowa 0.4 kg
– pasztetowa  0.4 kg
– kiełbasa w słoiku 0.3kg
– pasztet w słoiku 0,2 kg
– kiełbasa śląska  7kg
– kiełbasa polska  3.5 kg
– kaszanka 3 kg
– parówki grube 1 kg

Koszt tego wszystkiego , czyli mięsa i wyrobów – 405 zł + 20 zł za paliwo
Ale  marudy dalej będą sapać , że paleo drogie , że mięsa nie ma gdzie kupić , bo na osiedlu nie ma rzeźnika , itd, itp .
Cóż ja wam malkontenci mogę powiedzieć ? … chyba tylko :

– JAK DBASZ – TAK MASZ

                     PRZETOPIONA SŁONINA I SADŁO

                    PORĄBANE KOŚCI

               

                

                           CZARNY  SALCESON

                       POPORCJOWANE MIĘSO

          

                            KIEŁBASY

10 komentarzy

  1. Anonimowy

    A jest mozliwosv podania nr kontaktowego do tego rzeznika.Pozdrawiam

  2. Witam byla by mozliwosc podania kontaktu do tego rzeznika lub skontaktowanie z nim w sprawie swiniaka i wyrobow.Pozdrawiam

  3. Powiem szczerze , że nie chciałbym miłemu panu, który w tym złodziejskim kraju chce trochę dorobić do emerytury , kontrole z urzędów zaczęły jeździć po domu … Dlatego namiar daję wyłącznie rodzinie , lub znajomym , tak samo z jajkami , kurczakami, kaczkami , gęsiami i wszelkim innym dobrem , które biorę od różnych ludzi z całej gminy

  4. Witam, bardzo proszę o kontakt mailowy bernatka199@gmail.com, mam kilka pytań odnośnie paleo ( nie chcę namiaru na rolnika ;)), a niezręcznie mi tak publicznie 😉

  5. Witam! Jestem początkująca jeśli chodzi o obchodzenie się z mięsem nie wiem nic i cenne są dla mnie każde informacje. Co zrobiłeś z bulionem ugotowanym z kości, zamroziłeś czy wlałeś gorący w słoiki. Jak w słoiki to jak długo takie słoiki mogą stać w lodówce żeby się nie zepsuły?

  6. Aaaa przypomnijcie, jaką macie zamrażarkę?

  7. wtedy mieliśmy zwykłą lodówkę z zamrażarką z 3 półkami
    Po przeprowadzce do Opola musiałem kupić osobną zamrażarkę, bo wynajmujemy tu mieszkanie i na stanie jest mała lodówka "studencka". Kupiłem na początku tego roku zamrażarkę 200l. Także pół świni jest w Wielkopolsce, a drugie pół w Opolu 🙂

  8. Dla chcącego, nic trudnego.Tak trzymać.

  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

  10. Anonimowy

    Witam chciałabym również zakupić pół świni
    podam email bradzo proszę o kontakt emkabiuro@tlen.pl

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*