Ostatnio mam trochę spraw na głowie w realu i mało jestem/udzielam się w
necie . Czasami człowiek chce sobie odpocząć od mięsa i zacząć lekko dzień, poza tym czas goni , dużo spraw do załatwienia . Można wyjąć kiełbasę i zagryzać avokado szybko się ubierając . Jeśli jest jednak chociaż kilka minut , to fajnie sobie coś ładnego zrobić na śniadanie . Prosta sprawa . Otwieramy lodówkę i wyjmujemy warzywka jakie w niej mamy . W każdej paleo lodówce powinno być pełno warzyw i owoców i sos winaigrette . Gdzie na tym talerzu owoce zapytacie ? 🙂 .Pomidory , papryka i avokado to … owoce :p , a tak przy okazji brokuł i kalafior to kwiaty 🙂 Nie jest moim celem uczyć wszystkich jaka roślina czym jest naprawdę i jak się powinno klasyfikować , także spokojnie 🙂 Podaje to jako ciekawostkę , dla tych którzy tego nie wiedzą .
Co jest na talerzu :
– 3 rodzaje papryki i rzodkiewka w liściu sałaty lodowej
– pieczone buraczki na liściu sałaty rzymskiej( przepis TU )
– gotowany brokuł ,
– kawałki selera naciowego ,
– Avokado wycięte łyżką dekoracyjną w kulki ,
– pomidorki koktaliowe
– pokropione sosem winaigrette – przepis TU
Ciekawe byłyby informacje jak już opisujesz świat roślin jaki rodzaj węglowodanów w sobie zawierają. Już wyjaśniam dlaczego. Bo mam kłopot z trawieniem węglowodanów złożonych jak skrobia. Ale istnieją oligosacharydy, które też czasem bywają kłopotliwe w trawieniu. Takie informacje, jaka grupa węglowodanów dominuje w danym warzywie/owocu, byłyby bardzo przydatne:-) Jeśli to dla Ciebie nie byłby problem to parę słów przy okazji mógłbyś wrzucić:-) Pozdrawiam T.
Z założenie ten blog powstał "dla opornych " , czyli takich , którzy gotować to głównie wodę na herbatę potrafią :p
Dlatego przepisy i wszelkie porady piszę tak prosto jak tylko potrafię . A nawet mimo to dostaję telefony, maile , smsy , czy po prostu ludzie mnie się pytają o różne rzeczy . Ja im wtedy mówię , że nie rozumiem , czego oni nie rozumieją :p
Jak zacznę technicznie pisać , to gro ludzi się zniechęci . Przeważająca ilość osób tu zaglądających , chce wiedzieć tylko co i jak najszybciej połączyć , żeby szybko zjeść .
Naszym celem nie jest przekazywanie wiedzy , jest multum blogów paleo/grup które to robią znakomicie, oraz książek.
Jeśli już coś bardziej szczegółowego piszę , to właśnie jako ciekawostkę .
Kuchnia Paleo Dla Opornych powstała dla tych , którzy nagle chcą porzucić dotychczasowe "normalne " nawyki żywieniowe , bo przeczytali jakieś książki , albo z nami porozmawiali . Budzą się rano , chcą zjeść śniadanie i wpadają w panikę :
– jak nie ma chleba to co ja mam jeść??
Chcemy pokazać JAK zrobić jedzenie . A to DLACZEGO to już pozostawiam każdemu kto do doczytania .
Zresztą uważam , że każdy powinien robić to w czym jest najlepszy , jestem kucharzem , to uczę gotować 🙂
Pozdrawiam
Paweł
Moja prośba wynikała tylko z tego, że właśnie wrzuciłeś ciekawostkę o podziale roślin. I w sumie dla Ciebie to podstawowa wiedza a inni musza przerzucić tonę książek aby się do tego dokopać. Ale skoro nie to nie, rozumiem.
Pozdrawiam T.