Skórka pomarańczowa

Na święta kupuje się różne dodatki aromatyczno
smakowe , żeby desery pachniały świętami 🙂 Jednym z nich jest skórka pomarańczowa . Po co kupować coś co jest zasypane cukrem i Bóg wie czym jeszcze , skoro można bardzo łatwo zrobić ten genialny dodatek samemu. W pracy robiłem tak , że dodawałem cukier i wodę , ale okazało się , że równie doskonały, a nawet lepszy efekt uzyskałem używając sok z pomarańczy i odparowując go . Można użyć do tego specjalnego nożyka do obierania skórek , lub zwykłej obieraczki do jarzyn . W obu przypadkach chodzi o to , żeby ścinać tylko pierwszą warstwę skórki , żeby nie zahaczać o tą białą warstwę

Potrzeba :
– 4 pomarańcze
– nożyk do cytrusów . lub obieraczka do jarzyn
– papier do pieczenia ( mi się akurat skończył )

Wykonanie :
– Najpierw pomarańcze umyłem pod bieżącą wodą
– następnie włożyłem do miski i zalałem wrzątkiem z czajnika. Parzyłem pomarańcze około 2 minut
– potem gorącą wodę odlałem i zalałem pomarańcze zimną wodą
– wytarłem je ręcznikiem papierowym i zacząłem obierać 
– dwie obrałem nożykiem do skórek , a dwie cienko obieraczką do warzyw
– nożyk do skórek ma tą przewagę , że nie trzeba już nic robić :p Bo po obraniu obieraczką , trzeba jeszcze drobno pokroić skórki
– następnie 3  pomarańcze przekroiłem na pół i wycisnąłem z nich sok do garnka ( jedną zjadłem :p )
– do garnka z sokiem wrzuciłem pokrojone skórki pomarańczowe
– na małym ogniu gotowałem tak długo , aż sok odparował i zaczęły się ” kleić ” do dna garnka
– następnie wyjąłem łyżką na talerz ( lepiej na jakąś blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , łatwo później zdjąć )
– odstawiłem na 24 h
– na drugi dzień zdjąłem z talerza ( przykleiły się , więc użyłem szpachtułki malarskiej żeby je odkleić :p )
– przełożyłem na czysty talerz
( jeśli zrobiliście na papierze śniadaniowym , to nic nie musicie robić 🙂 )
– kilka dni tak się ma suszyć
– jak będzie można kruszyć w rękach to jest dobra
– ma być sucha i łamliwa
– tak zrobioną skórkę możecie włożyć do słoika , zakręcić i nawet rok trzymać

Uwagi :
– to że skórka się klei to tak ma być 🙂 sok odparował a został naturalny cukier z pomarańczy i on klei
– po kilku dniach , jak dobrze się wysuszy , bez problemu się rozciera w ręce 

       Gotowanie skórki w soku pomarańczowym

           skórka po odparowaniu soku ( po jakiś 15- 20 minutach )

   świeża ciepła skórka prosto po wyjęciu z garnka

         skórka po 24 godzinach , przełożona na czysty talerz , teraz kilka dni będzie schła 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*