Pieczone kotlety w kształcie owadów na marchewkowo chrzanowym puree

Chwilowo zakochany jestem w moich nowych silikonowych foremkach :] Idąc za ciosem
zrobiłem w nich pieczone kotlety mielone. Ale nie są to normalne “mielone “. Użyłem surowego boczku (mało tłusty był), zmieliłem do do tego marchewkę i pietruszkę, dodałem przypraw, no i trochę mąki kokosowej. Nie dałem jajek, bo robiłem ten obiad dla Asi. Warzywa dały fajną soczystość, a garść mąki kokosowej, ładnie pomogła utrzymać kształt . Wyjmuje się łatwo i bez problemowo, w zasadzie od razu po upieczeniu obróciłem formę na drugą stronę i same wyszły. Puree marchewkowo chrzanowe, genialna sprawa 🙂
Można kotlety upiec w zwykłych foremkach od mufinek 🙂

Potrzeba na 6 owadów / kotletów:
– 0.5 kg surowego boczku
– 1 marchewka – około 80 gram
– 1 pietruszka – około 60 gram
– pęczek szczypiorku
– 1/2 szklanki mąki kokosowej – około 50 gram ( przepis TU
– 4 ząbki czosnku 
– sól , pieprz
– maszynka do mielenia mięsa 

Puree marchewkowo – chrzanowe :
– 1 kg marchewki
 – 2 cm korzenia chrzanu
– sól , pieprz
– 2 łyżki smalcu
– blender ręczny 

Wykonanie owadów : 
– piekarnik włączyć na 170 stopni 
– marchewkę  i pietruszkę obrać
– boczek pokroić w mniejsze kawałki
– czosnek obrać
– pod maszynkę podłożyć miskę / naczynie 
– mielimy boczek
– potem mielimy czosnek
– a na koniec marchewkę i pietruszkę
– szczypiorek kroimy nożem jak kto drobno umie , dorzucić do miski
– dodać mąkę kokosową
– dodać trochę soli i pieprzu
– dobrze wymieszać rękami przez minimum minutę
– spróbować , jak mało słone lub pieprzne , to doprawić
– bierzemy foremkę
– nakładamy farsz 
– wkładamy foremkę do pieca
– pieczemy 35 minut
– po tym czasie wyłączamy piekarnik
– uchylamy lekko drzwiczki i 5 minut niech sobie jeszcze odpoczywają w cieple
– wyjąć z piekarnika i ostrożnie położyć na desce/półmisku/talerzu  do góry dnem
– poczekać z minutę aż grawitacja zadziała 

Wykonanie puree : 
– marchewkę obieramy , kroimy na mniejsze kawałki ( szybciej się ugotują )
– wrzucamy do garnka , dajemy łyżkę smalcu i zalewamy gorącą wodą
– gotujemy około 20 min aż będzie miękkie 
– odcedzamy na sitku z wody
– bierzemy chrzan i obieraczką strugamy do marchewki
– dodajemy trochę soli i pieprzu
– dodajemy łyżkę smalcu 
– miksujemy blenderem
– próbujemy i doprawiamy jak mało słone

Uwagi :
– foremki silikonowe mają to do siebie , że są miękkie . Połóżcie foremkę na blaszce od ciasta , łatwiej będzie wam wyjąc z pieca i tłuszcz który będzie kapał zostanie na blaszce
– najlepiej zrobić takie figurki wcześniej, nie będzie stresu że coś może się rozpaść . Zimne ułożyć na blaszce i odgrzewać w piekarniku ustawionym na 110 stopni przez 15 minut

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*