Kawałki gotowanego bażanta w sosie pomidorowo warzywnym

Obiad z cyklu , – otwórz lodówkę , wrzuć wszystko co znajdziesz do garnka i zamieszaj :p
Jak już  nie raz mówiłem/pisałem
, rosół robię na korpusie ptaka ( kurczaka , kaczki, gęsi , perliczki , bażanta itd. ) . Oprócz kości do rosołu używam też szyi i skrzydeł . Po ugotowaniu  rosołu , wyjmuję wszystko z wody , studzę , obieram mięso z kości . Zawsze sporo tego mięsa jest . Co robię z tym mięsem ? Różnie , czasem zrobię sałatkę jarzynową ( tak jak to zrobiłem np. TU ) , albo dorzucam do zupy ( rosołu, pomidorowej itd. ) .
Albo robię jakieś szybkie danie obiadowe , jak w tym przypadku :

Potrzeba na dwie osoby :
– 2 garści  warzyw z zestawu podstawowego TU
– 1 obrana i pokrojona  cebula
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– szklanka rosołu
– sól, pieprz
– łyżka tłuszczu 
– obrane mięso z rosołu
– kilka igieł rozmarynu ( jak ktoś nie ma / nie lubi , to nie daje :p ) 

Wykonanie :
–  na głębszej patelni/ garnku rozgrzać tłuszcz
– dodać cebulę
– zasmażać  3 minuty
– dodać koncentrat , pomieszać, zasmażać 3 minuty
– dorzucić warzywa
– zasmażać 3 minuty
– zalać rosołem
– gotować 10 minut
– w osobnym garnuszku wlałem trochę rosołu i odgrzałem w nim obrane mięso

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*