Czasami chciało by się zjeść na śniadanie coś innego. Taką innością może
być twarożek , a w zasadzie taka pasta słonecznikowa ze szczypiorkiem .Słonecznik jest tani , smaczny , pyszny . Baaardzo lubię słonecznik , czy to jako dodatek do sałatki , czy na twarożek . W smaku trochę przypomina zwykły twarożek :p Robi się to dość prosto 🙂
Pomysł na taki twarożek miałem już dawno , w sumie sam się dziwię, że dopiero teraz go wstawiam 🙂 Przerobiłem trochę przepis na twarożek z migdałów B.Przyjemskiej z książki ” Niebezpieczne zboża , groźny gluten ”
Na 2 porcje :
– szklanka łuskanego słonecznika
– 1/2 pęczka szczypiorku
– słoik ogórków kiszonych ( interesuje nas tylko woda :p )
– sól, pieprz
– 1 obrany ząbek czosnku
– blender ręczny
Wykonanie :
– wieczorem słonecznik wsypać do jakiejś miski i zalać szklanką wody z kranu
– na drugi dzień odcedzić nasiona słonecznika na sitku
– wsypać do jakiejś miseczki ( ja używam wiaderka po maśle klarowanym )
– wlać 1/4 szklanki wody po ogórkach kiszonych
– ząbek czosnku
– szczyptę pieprzu
– zmiksować blenderem
– szczypiorek pokroić drobno i dodać do wiaderka
– zamieszać
i …
mniam mniam mniam :p
Uwagi :
– czosnek jest opcjonalny , nie trzeba dawać jak ktoś nie lubi 🙂
– nie dodaje soli , bo woda po ogórkach jest słona , jak komuś będzie za mało słone , to zawsze może sobie dosolić
– jak się komuś nie chce moczyć słonecznika , albo chce zrobić od razu , to owszem , też wyjdzie , tylko troszkę więcej wody od ogórków trzeba będzie dolać , żeby nie było mocno geste
– my jemy taki twarożek z surowymi warzywkami
– bardzo zapychające i sycące :p , dla mnie jest tak dobre , że mogę zjeść całe wiaderko na raz , ale wiem , że potem będę zapchany , dlatego muszę sobie wydzielać po trochu 🙂