Sos boloński z warzywami

Potrzeba na 4-5 porcji :
– 0.5 kg mięsa mielonego ( mielę sam łopatkę , karkówkę , lub szynkę )
– 0,2 kg wędzonego boczku 
– 4 cebule
– 1/2 główki czosnku 
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– kilka łodyg selera naciowego – ze 4 – 5
– 0,25 kg brukselki
– 0.2 kg koncentratu pomidorowego
– 3 liście laurowe
– 8 kulek ziela angielskiego 
– sól, pieprz
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka oregano
– łyżeczka bazylii
– kilka łyżek tłuszczu – masła klarowanego , albo dowolnego smalcu

Wykonanie :
 – brukselkę przejrzeć , czy nie ma ciemnych , żółtych , lub zepsutych warstw i poobierać, żeby były ładne i zielone
– cebule i czosnek obrać , pokroić , tak jak kto umie
– marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
– łodygi selera przepłukać pod bieżącą wodą , żeby piachu nie było
– bierzemy dużą patelnie 
– kładziemy na nią łyżkę tłuszczu
– rozgrzewamy
– wrzucamy mięso mielone – jak jest za mała patelnia to wrzuć połowę mięsa
– smażymy z 2 minuty
– mieszamy
– smażymy jeszcze z dwie minuty
– bierzemy garnek ,tak z 4 litrowy
– wlewamy do niego pół litra wody 
– dodajemy liścia laurowego i ziela angielskiego i płaską łyżkę soli i ze dwie szczypty pieprzu
– dodajemy do wody też oregano, bazylię i tymianek
– ustawiamy na kuchence  i podłączamy średni gaz
– jeśli pojawia się dużo wody/płynu to ostrożnie zlać nadmiar do garnka
– smażyć dalej , jeszcze z 5 minut
– przerzucić przesmażone mięso do garnka
– jeśli zostało jeszcze surowe  mięso to przesmażyć tak samo
– do wody z mięsem dorzucamy brukselkę 
– na tą patelnie dajemy znowu łyżkę tłuszczu
– rozgrzewamy i wrzucamy cebulę z czosnkiem
– smażymy z 5 minut – po drodze zamieszać ze dwa razy
– przerzucamy przesmażoną cebulę z czosnkiem do garnka z mięsem
– jeśli patelnia jest już mocno brudna i zaczyna się przypalać to :
– lejemy na patelnie szklankę wody
– zagotowujemy wodę na patelni
– przelewamy płyn do garnka
– patelnię myjemy , wycieramy do sucha
– wstawiamy patelnię na gaz,dajemy łyżkę tłuszczu i rozgrzewamy
– na rozgrzaną patelnię wrzucamy marchew , pietruszkę i seler naciowy ( jak wszystko nie wejdzie na raz , to robimy to na dwa razy , nie ładujcie towaru po brzeg , bo nie będzie jak zamieszać . A wtedy będzie wszystko wypadać na kuchenkę i brudzić wszystko na około , lepiej uważać , bo moja kochana  Asia nie lubi jak jest wszędzie brudno :p )
– smażymy warzywa z 5 minut na średnim ogniu – ze dwa razy zamieszać
– warzywa dorzucić do garnka
– na tej gorącej jeszcze patelni położyć koncentrat pomidorowy
– smażyć na średnim ogniu  2-3 minuty 
– dodać koncentrat do garnka
– gotować 10 minut
– spróbować i doprawić jak kto lubi

Uwagi :
– w garnku też trzeba co jakiś czas zamieszać ! :p 
– na każdym etapie patrzeć ile jest wody/płynu w garnku , jak jest mało , to dolewać , bo się wam przypali  . Wody ma być tyle żeby poziom był zakryty , a nie żeby była zupa 🙂
– można to zrobić szybciej i prościej , jeśli ktoś ma przygotowane warzywka jak TU .Wtedy po prostu te podgotowane wrzywa lekko szybko podsmażamy i do gara , znacznie skraca to czas przygotowania tego dania 🙂 warzywa można dać jakie się ma , kalafior , czy brokuł też świetnie tu będzie pasować 🙂
 – do dekoracji dałem liście cykori i gałązkę rozmarynu

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*