Pstrąg duszony w pomidorach

Potrzeba na 1 porcję :
– 1 pstrąg

– 1-2 pomidory
– 1 czerwona cebula
– 1 biała cebula
– jedna marchewka ( obrana i pokrojona w kawałki )
– 1/3 selera  ( obrany i pokrojony w kawałki )
– sol , pieprz
– centymetr imbiru ( obrany i drobno pokrojony )
– 2 ząbki czosnku  ( obrane i drobno posiekane )
– 1/4 cytryny
– 4 łyżki tłuszczu ( tu bym radził mocny tłuszcz jak smalec/ gęsi smalec bo na maśle klarowanym się może “kleić ” do patelni )

Wykonanie :
– rybę kładziemy na stole/desce
– bierzemy kawałek ręcznika papierowego
– chwytamy przez ręcznik za ogon ( nie będzie się ślizgać przez ręcznik )
– bierzemy ostry nóż
– ruchem “pod włos” zdrapujemy nożem łuski , najpierw z jednej strony , potem obracamy rybę i z drugiej strony to samo
– rybę płuczemy pod bieżącą  wodą w środku i na zewnątrz
– położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda ( to nie będzie “fajerwerków” na patelni )
– posolić , popieprzyć
– ponacinać skore na ukos w 4 miejscach z każdej strony
– rozgrzać patelnie ( tak dużą jak dużą macie rybę , żeby nie było tak ze łeb i ogon będą  zwisać znad rantu nad kuchenka :p )
– smażyć 5- 8 minut z jednej strony , 5- 8 min z drugiej strony
– pomidora pokroić w grube plastry i położyć na patelni obok ryby
– cebule pokroić w grube plastry i położyć na patelni obok ryby
– delikatnie posolić warzywka
– na rybę wycisnąć cytrynę
– przykryć pokrywką i dusić 10 minut

– na osobnej patelni rozgrzać tłuszcz ( tu może być masło klarowane )
– wrzucić marchew z selerem
– smażyć około 5 minut
– pomieszać , dorzucić obrany ze skorki i pokrojony drobno imbir i czosnek
– posolić, popieprzyć
– przykryć pokrywką  i dusić około 5 minut

 Uwagi :
 – większość ludzi  woli do skrobania używać tego noża z ząbkami/do chleba , ja wolę zwykły płaski , ostry
– zamiast selera można użyć korzeń pietruszki
– ryba której się nie obtoczy w mace ma skłonność do rozwalania się na patelni , trzeba bardzo uważać jak się ja robi , jak ktoś nie ma cierpliwości , to niech zawinie rybę z warzywami w folie aluminiowa , da łyżkę masła i upiecze w piekarniku 180 stopni przez 25 minut

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*