Kawa ananasowa
Dziś kolejna wariacja na temat kawy.
Czarnej nie przełknę, o czym wtajemniczeni pewnie wiedzą, a jeśli nie, to właśnie mają okazję się dowiedzieć.
Kiedyś piłam w wersji latte, kiedy jeszcze nie byłam na paleo, następnie mleko krowie zostało zastąpione mlekiem kokosowym z wcale nie gorszym efektem smakowym, a wartość odżywcza rzecz jasna bardzo na tym zyskała 🙂
Dla mnie picie kawy ma być przyjemnością i traktuję to jako szybki i prosty deser, zamiast np. robienia paleo ciasta.
Do takiej kafki kostka gorzkiej czekolady i mmmmmmm miłe popołudnie gotowe 🙂
Składniki:
– 100ml mleka kokosowego (przepis znajdziecie tu )
– porcja kawy
– kawałek ananasa ( jak dacie dużo to wyjdzie gęsty krem , ja daję kawałek , żeby był lekki koktail )
– cynamon do posypania
– kilka ziarenek wanilii lub kropla olejku
Wykonanie:
– zrobić espresso/ cappuccino
– do blendera wlać mleko , dodać anansa i wanilię
– zblendować w mikserze kielichowym ananasa z mlekiem kokosowym
– przelać koktail do szklanki
– małym strumieniem z góry wlać kawę
– posypać cynamonem
– udekorować kawałkiem ananasa
Bon appetit 🙂
Aśka