Kawka ananasowa

Kawa ananasowa
Dziś kolejna wariacja na temat kawy.
Czarnej nie przełknę, o czym wtajemniczeni pewnie wiedzą, a jeśli nie, to właśnie mają okazję się dowiedzieć.
Kiedyś piłam w wersji latte, kiedy jeszcze nie byłam na paleo, następnie mleko krowie zostało zastąpione mlekiem kokosowym z wcale nie gorszym efektem smakowym, a wartość odżywcza rzecz jasna  bardzo na tym zyskała 🙂
Dla mnie picie kawy ma być przyjemnością i traktuję to jako szybki i prosty deser, zamiast np. robienia paleo ciasta.
Do takiej kafki kostka gorzkiej czekolady i mmmmmmm miłe popołudnie gotowe 🙂

Składniki:
– 100ml  mleka kokosowego  (przepis znajdziecie  tu  )
– porcja  kawy
– kawałek ananasa ( jak dacie dużo to wyjdzie gęsty krem , ja daję kawałek , żeby był lekki koktail )
– cynamon do posypania
– kilka ziarenek wanilii lub kropla olejku 

Wykonanie:
– zrobić espresso/ cappuccino
– do blendera wlać mleko , dodać anansa i wanilię 
– zblendować w mikserze kielichowym ananasa z mlekiem kokosowym
– przelać koktail do szklanki
– małym strumieniem z góry wlać kawę
– posypać cynamonem
– udekorować kawałkiem ananasa

Bon appetit  🙂

Aśka

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*