Gotowana pierś bażanta na warzywkach w sosie musztardowym

 Bażant . Ładny ptaszek … smaczne mięsko 🙂 . Z ptakiem tym jest ten problem , że jest to bardzo suche mięso , mało tłuste . Jeśli ktoś chce piec bażanta , to najlepiej naszpikować go słoniną , lub poobkładać plastrami boczku , żeby mięso wciągnęło trochę tłuszczu .
Z bażanta można zrobić rosół , robię go normalnie , tak jak z kurczaka , kaczki , czy gęsi . Wywar jest jaśniejszy i prawie wcale nie ma tłuszczu , jest bardzo smaczny ,  aromatyczny i czuć wyraźną różnicę , że jest to inny rosołek . Za jednym zamachem , będziemy mieli zupę i mięso na drugie danie 🙂
Jeśli robię rosół  , to używam kości i mięsa , żeby mieć wyciągnąć jak najlepszy smak do zupy . Bażanta przed włożeniem do garnka porcjuje/ kroję na cztery części. Przekrawam razem z kośćmi( kości są małe i kruche , łatwo się dają przeciąć ostrym dużym nożem , jeśli mocno się ręką przyciśnie nóż ) . Dlaczego kroję z kośćmi  ? żeby mięso się nie porozpadało w rosole .
 Mięso gotowane z bażanta jest bardzo smaczne  , można je podać np. na warzywkach w sosie musztardowym . Użyłem musztardy “francuskiej ” , oboje z Asia bardzo ją lubimy i fajny smaczek daje 🙂

Potrzeba na 4 porcje :
– 1 ugotowany w rosole bażant – jak zrobić rosół , przepis TU
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– 2 papryki  
– 0.2 kg brukselki
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki musztardy francuskiej
– sól, pieprz
– mała gałązka rozmarynu , lub pół łyżeczki suszonego
– 2 łyżki tłuszczu – masła klarowanego , lub smalcu 

Wykonanie : 
– marchew , pietruszkę obrać , pokroić jak kto chce/umie
– cebulę i czosnek obrać i pokroić jak kto potrafi
– paprykę przeciąć na pół , wyjąć i wyrzucić gniazdo nasienne z pestkami
– paprykę pokroić jak kto chce
– brukselkę przejrzeć , czy nie ma ciemnych , żółtych , lub zepsutych warstw i poobierać, żeby były ładne i zielone
– bierzemy dużą wysoką patelnię , albo duży rondel , albo garnek około 3 litrowy
– dodajemy tłuszcz , wstawiamy na kuchenkę
– rozgrzewamy tłuszcz
– na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę z czosnkiem
– smażymy z 2-3 minuty
– dorzucamy wszystkie warzywa
– zasmażamy 5 minut
–  musicie co jakiś czas mieszać, żeby się nie przypalało  :p
– dodajemy musztardę
– dodajemy sól, pieprz i rozmaryn 
– mieszamy 
– wlewamy tak z 0.2l rosołu z bażanta  i pół szklanki zimnej wody z kranu
– przykrywamy pokrywką
– zmniejszamy ogień
– gotujemy na małym ogniu 15 minut
– podnosimy pokrywkę co kilka minut i mieszamy
– próbujemy , doprawiamy jeśli mało słone / pieprzne
– nakładamy warzywa na talerz
– na warzywa kładziemy porcję ugotowanego mięsa

Uwagi :
–  możecie też użyć zamiast bażanta przepiórkę , też będzie pysznie 🙂
– jeśli pod koniec gotowania zobaczycie że  warzywa mają mało płynu ( ogólnie , to ma być gęste)  i się przypalają , to dolać szklankę wody i zamieszać i zagotować
– jeśli ktoś ułatwia sobie życie i ma w lodówce Zestawy Podstawowe Warzywne  , to po prostu smaży cebulę z czosnkiem , dorzuca kilka garści warzyw , dodaje musztardę , doprawia , zagotowuje i ma gotowy sos :]
– ja wyjąłem na osobny talerzyk porcje mięsa , i oddzieliłem mięso od kości , żeby łatwiej się jadło na talerzu 

Rosół przecedziłem , warzywa wybrałem , pokroiłem w kawałki , nałożyłem po trochu na talerz i zalałem rosołkiem 
A rosołek wygląda tak :

Te kropki w rosole to kawałki mojej VEGETY ,cedziłem rosół przez większe sito

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*