Boczniaki duszone z porem na cykorii i rukoli

Potrzeba na dwie porcje :
– 0,25kg  boczniaków – czyli jedna tacka
– 1/2 pora ( tej bielszej części )
– pół główki czosnku
– 2 garści rukoli
– 1 cykoria
– 1 papryka
– 3 łyżki masła klarowanego
– sól, pieprz

Wykonanie :
– por przekroić wzdłuż na pół
– wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą , żeby piasku nie było
– pokroić w paseczki
– czosnek obrać i pokroić jak kto umie
– z cykorii poodrywać listki
– paprykę przeciąć na pół  , wyrzucić gniazdo nasienne z pestkami
– pokroić paprykę jak kto umie
– boczniaki pokroić na połówki , lub , jak są duże na ćwiartki
– na dużej patelni rozgrzać masło
– wrzucamy pokrojone grzyby
– smażymy 2 minuty
– mieszamy
– smażymy 2 minuty
– dorzucamy por
– mieszamy
– przykrywamy pokrywką
– zmniejszamy gaz na mały płomień 
– dusimy 5 minut
– na talerze kładziemy garść rukoli
– na nią cykorię
– przekładamy boczniaki z porem na talerze  
– dodajemy paprykę

Uwagi :
– ja zamiast sosu używam surowe żółtka , ale jeśli ktoś nie lubi, lub  nie może , to użyć można sosu winaigrette z TEGO przepisu 
– tą zieloną część pora najczęściej zużywam do zup , głównie rosołu

2 komentarze

  1. Pawle, rewelacyjne danie 🙂 Ja jeszcze całość delikatnie skropiłam sokiem z cytryny i nie dałam papryki(psiankowate wykluczone przy Hashi).

    pozdrawiam serdecznie 🙂
    jagoda

  2. Dlatego zrobilismy Asi test na nietolerancje pokarmowe . Asia ma hashi,ale ma nietolerancje na cytryne a paprykę może jeść. Każdy organizm troszkę ma inny 😉

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*