Tatar z dorsza

Kto powiedział , że tatar musi być z wołowiny lub ewentualnie z tuńczyka ? Tatar może być z
różnych rodzajów surowego mięsa , w tym ryb . Dziś tatar z dorsza dla opornych .Jeśli surowe rzeczy nie przemawiają do Ciebie , to to danie powinno Ci podejść ( Asi dziś smakowało , a ona surowych rzeczy to tak nie bardzo chce jeść 🙂 )  . Traktowanie mięsa kwasem ( cytryna/limonka/ocet ) to inaczej gotowanie na zimno . Kwas częściowo ścina białko i nasz żołądek ma łatwiej z trawieniem go . Jeśli i taka lekko ścięta ryba jest zbyt surowa , to zapraw sobie rybę w cytrusach wieczorem , na śniadanie będzie już prawie jak ugotowana 🙂  i z takiej zrób tatarek

Potrzeba na dwie  porcję :
– 0,2 kg filet z  surowego dorsza
– 1 cytryna
– 1 limonka
– 1 mniejsza czerwona cebula
– 1 średni ogórek kiszony
– ząbek czosnku 
– łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
– sól , pieprz
– jak ktoś może/chce to dwa jajka

Wykonanie :
– z ryby należy zdjąć skórę
– można ją odcinać po kawałku , albo nożykiem odcinać kawałki mięsa od skóry albo ]
– położyć filet na desce skórą w dół , ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce , posuwać/slizgać nożem  po skórze , aż dojedzie się do końca filetu
– skórę wyrzucam do śmieci
– mięso kroję w małe kawałki ( wielkości  1/2 pendriva :p ) i wkładam do miseczki
– przekrawam cytrusy na połowy 
– wyciskam sok z  cytryny i limonki przez sitko na rybę
– mieszam , przykrywam talerzykiem i odstawiam na 15 minut
– w tym czasie obieram czosnek i  cebulę i kroję w drobną kostkę
– ogórka kroję w drobną kostkę
– koperek lub pietruszkę kroję jak najdrobniej
– pokrojone składniki wrzucam do pustej miski
– biorę inna miskę , kładę na niej sitko , na sitko przekłam rybę z sokiem
– potrząsam z dwa razy sitkiem i przekładam mięso ryby na deskę
– kroję rybę jak najdrobniej w kostkę , po czym to co już  mam pokrojone , kroję jeszcze raz jak najdrobniej w kostkę
– pokrojoną rybę dodaję do miski z resztą pokrojonych składników
– dodaję sól i pieprz
– próbuję czy jest dość kwaśne , w razie czego dodaję łyżkę tego soku w którym marynowała się ryba
– nakładam na talerz , ja zrobiłem łódeczkę z papryki , udekorowałem porem i pomidorami
– jeśli ktoś może jeść jajka to dodaje sobie żółtko na swoją porcję 

Uwagi :
– na każdym etapie starać się wyjmować ości które wyczujecie pod palcami , ja używam pensety do tego
– jak nie masz limonki , użyj 2 cytryn
– jeśli cytrusy mają dużo soku to nie trzeba całych wyciskać , wyciskasz każdą połówkę i widzisz na bieżąco ile tego soku masz , to nie ma być zupa :p

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*