Jeśli robicie rosół , to od razu możecie sobie na bazie tych ugotowanych warzyw i mięsa uszykować taką sałatkę . Zamiast surowych użyjecie tych ugotowanych warzyw . Jeśli nie macie topinamburu , to nie dajecie , też wyjdzie dobre 🙂
Potrzeba na 4-5 porcji :
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– 1/4 selera
– 0.5kg topinamburu ( jeśli nie macie , dajcie więcej warzyw)
– pęczek pietruszki zielonej
– pół szklanki sosu winaigrette z TEGO przepisu
– 0.25 kg ugotowanego mięsa z rosołu : kaczki/kurczaka/indyka , wszystko jedno
Wykonanie :
– do średniego garnka wlać wodę do połowy
– włączyć gaz i niech się gotuje
– topinambur dokładnie umyć , małym nożykiem ostrożnie zeskrobać wierzchnią warstwę skóry ( wtedy nawet najmniejsze drobiny piasku zejdą )
– wyskrobany topinambur wypłukać i wrzucić do garnka – marchew , pietruszkę , seler obrać
– wrzucić do garnka z wrzątkiem
– gotować około 30 minut
– warzywa wyjąc z wrzątku na jakiś talerz/miskę
– odczekać z 20 minut żeby trochę ostygły ( zimą sugeruję wystawić na balkon )
– warzywa pokroić kostkę
– wrzucić do jakieś miski
– pietruszkę w pęczku wypłukać pod bieżącą wodą i na balkonie/ przez okno poświęcić świat na zewnątrz (czyli mocno trzymając pęczek , wytrząsnąć z niego wodę )
– pietruszkę położyć na desce i spróbować drobno pokroić i dodać do miski
– ugotowane mięso pokroić na małe kawałeczki i dodać do miski
– zalać sosem winaigrette
– lekko posolić , popieprzyć
– spróbować
– jeszcze raz doprawić
– ja sobie do tego otworzyłem słoiczek grzybków które zebrałem i zamarynowałem jesienią 🙂
Uwagi :
– jeśli chcecie to możecie dodać też ugotowane jajko , pokrojone w kostkę
– jeśli będzie za słodka sałatka dodajcie łyżkę lub dwie octu jabłkowego
– jak gotuję rosół , to zawsze po odcedzeniu obieram mięso na którym gotowałem zupę . Jeśli w danej chwili nie mam pomysłu , lub czasu ( bo jest 1 w nocy ) , to wkładam do woreczka i mrożę na później . Taką rozmrożoną paczuszkę można użyć np. do tej sałatki
– ja zieloną pietruszkę mam zamrożoną w dużej ilości . Sporo mi na działce urosło , posiekałem i pomroziłem , dałem tu jedną garść takiej posiekanej pietruchy