Roszponka z orzechami włoskimi, avokado i oliwkami

My jemy taką sałatkę jako dodatek do kiełbasy na gorąco 🙂 . Asia niespecjalnie lubi oliwki i orzechy włoskie , dla Pawła , ta sałatka to wielka radocha 🙂

Potrzeba na jedną porcję :
–  garść roszponki 
– garść sałaty lodowej
-1/2 avokado
– 1 pomidor
– 10 oliwek
– garść orzechów włoskich
-1/4 papryki
– kilka łyżek sosu winaigrette z TEGO  przepisu 

Wykonanie :
– sałatę lodową podrzeć w palcach
– roszponką przepłukać na sitku
– pomidora opłukać i pokroić jak kto umie
– paprykę pokroić w paseczki,kostkę ,albo krążki
– avokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski
– sałaty i warzywa  ułożyć na talerzu
– posypać oliwkami i orzechami
– polać sosem

Uwagi :
– orzechy najlepiej namoczone wcześniej . Po pierwsze nie będą takie gorzkie , po drugie stracą część związków  antyodżywczych – fitynianów . Jak to zrobić opisałem przy okazji ciasta TU

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*