Rolmopsy na roszponce z pomidorkami

Jak zrobić rolmopsy samemu ? Prosto :). Najpierw zaprawiamy śledzie tak jak TU . Ja robię od razu całe wiaderko , tak z 2kg śledzia . Po prostu wyjmuję sobie tyle ile mam ochotę na daną  potrawę przerobić .
– po kilku dniach ( ja tak po 4-5 zaczynam wyjmować ) bierzemy filety na sitko , żeby nam nie  pobrudziło połowy kuchni
– ogórki kiszone wybieramy mniejsze i  kroimy w kawałki , ja kroję wzdłuż  na pół i na pół
– filety ryby kładziemy na desce/talerzu skórą w dół i zawijamy wokoło kawałka ogórka
– układamy w jakiejś miseczce/wiaderku/pudełku
– zalewamy marynatą od śledzia i dolewamy trochę wody od ogórków kiszonych ( trochę wody to mniej niż pół szklanki )
– czekamy minimum dobę ( a im dłużej tym lepiej )
– można jeść :p
– kupiłem akurat roszponkę i pomidorki koktailowe ( Asia je uwielbia ) , więc położyłem jej to wszystko razem i miała wesołe śniadanie

Uwagi :
– rolmopsy można przekłuć wykałaczką , żeby się nie rozwijały , ja tego nie robię , delikatnie układam w misce i delikatnie je później wyjmuję 
– jak ktoś chce jeszcze dodać cebulę , to obrać , pokroić , wrzucić do miski , zalać wrzątkiem , poczekać minutę , cebulę przelać na sito , odcedzić . Jak będziecie zawijać śledzia z ogórkiem ,to na ogórka połóżcie łyżeczkę cebuli i zawijajcie

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*