Jeśli macie jakieś kawałki sarniny , czy innej dziczyzny i nie bardzo wiecie co z tym zrobić, bo za bardzo jest poprzerastane błonami , albo te ładniejsze kawałki już wycięliście np. na tatar i zostało wam ” nieciekawe mięso ” , to możecie zrobić takie pulpeciki 🙂
Na 3-4 porcje potrzeba :
– 0.5kg sarniny
– 2 jajka
– 2 cebule
– 2 marchewki
– 1/4 selera
– 1 pietruszka
– 2 kalarepy
– 1 duża cukinia , lub 2 średnie
– kilka łyżek masła klarowanego , lub smalcu
– sól, pieprz
– rozmaryn
– maszynka do mielenia mięsa
Wykonanie :
Pulpety w sosie warzywnym :
– obie cebulę obrać i jedną z nich spróbować pokroić w kostkę
– na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
– cebulę – kostkę przesmażyć chwilę, żeby się lekko zarumieniła
– przełożyć do miski do której będziecie mielić mięso
– mięso pokroić w mniejsze kawałki , żeby maszynka łatwiej mieliła i się silnik nie grzał
– po kolei wrzucamy kawałki mięsa do maszynki i mielimy , na standardowym średnim sitku
– wybijamy ze skorupki dwa jajka i dodajemy do miski z mięsem i cebulą
– dodajemy dwie szczypty rozmarynu
– dodajemy sól i pieprz
– mieszamy rękami przez minimum 2 minuty
– próbujemy ( jak się brzydzisz surowego mięsa , to spróbuj czy jest dość słone i pieprzne i wypluj do śmieci)
– jeśli jest mało doprawione to dodajemy jeszcze trochę przypraw i mieszamy jeszcze z pół minuty
– formujemy w rękach kuleczki wielkości piłeczki do ping- ponga i odkładamy na jakiś talerz
– bierzemy garnek +- 3 litrowy
– nalewamy do niego wody trochę powyżej połowy
– obieramy marchewkę,seler i pietruszkę
– przekrawamy warzywa na pół i wrzucamy do garnka
– dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy 10 minut
– do wrzącego wywaru wrzucamy kuleczki mięsne
– gotujemy 10 – 15 minut (po prostu wyjmij jedną , przekrój i zobacz czy nie jest jeszcze surowa w środku)
– cebulę która nam została kroimy jak kto chce kostka/piórka/półksiężyce/krążki
– w garnku (minimum 2 litrowym ) rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę 3 minuty
– ziemniaka obieramy , płuczemy i kroimy w małą kostkę
– dorzucamy pokrojonego ziemniaka do cebuli i zasmażamy 2 minuty
– łyżką cedzakową wyjmujemy kuleczki mięsne do jakiejś miski
– a warzywa wyjmujemy i dorzucamy do garnka z cebulą
– zasmażamy z minute
– wlewamy 1/4 płynu do warzyw , a pozostałą część odkładamy chwilowo na bok
– zagotowujemy wywar z warzywami
– blenderem miksujemy warzywa i patrzymy jaką mamy gęstość , jak jest za gęsta papa , to dolewamy trochę wywaru pozostałego po gotowaniu pulpecików
– jak już mamy gęste jak sos , to dorzucamy ugotowane kuleczki mięsne
– próbujemy , w razie czego posolić , popieprzyć , dodać szczyptę rozmarynu
– zagotowujemy i wyłączamy gaz
– na patelni rozgrzewamy
Cukinia i kalarepa :
– warzywa umyć , obrać
– pokroić w plastry
– na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i po kolei smażyć krążki
– lekko posolić i popieprzyć
Uwagi :
– cukinię i kalarepę rozłożyć na talerzu , wyłowić kilka pulpetów i polać sosem
– udekorowałem pomidorkami koktailowymi , gałązką oregano i rozmarynu
– żeby łatwiej się formowały kuleczki zmocz dłonie , mięso nie będzie się kleić
A czym mogę zastąpić jajko, dziecko jest alergików.i jajek nie moze