Potrzeba :
1 kg schabu ( może być trochę więcej )
1 paczuszka 25dkg suszonych moreli
1 paczuszka 25dkg suszonych śliwek
4 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
4 łyżki tłuszczu
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
folia aluminiowa
– nagrzać piekarnik do 180 stopni
– ostrym narzędziem ( na przykład stalką do ostrzenia noży , ale tez może być drewniana łyżka z okrągłym trzonkiem ) zrobić na na długość dwie dziury obok siebie ( tak jakbyście oczy chcieli zrobić :p )
– potem wsadzić najdłuższe palce obu rak do jednej dziurki i przepchnąć tak żeby się palcami w mięsie stykać , starać się poszerzyć dziurki , ale delikatnie , żeby nie rozerwać mięsa . Z drugą dziurką zrobić to samo
– w jedna dziurkę upychać palcem śliwki
-w druga dziurkę upychać palcem morele
– nafaszerowany owocami schab natrzeć 2 łyżkami tłuszczu
– czosnek obrać , drobno posiekać , lub wycisnąć przez praskę do czosnku i posypać po schabie
– posypać sola , pieprzem
– obsypać majerankiem
– wziąć schab w obie ręce i dłońmi dokładnie przejechać/pogłaskać po mięsie żeby przyprawy równo się rozprowadziły
– rozgrzać patelnie z 2 łyżkami tłuszczu
– położyć schab , obsmażać z każdej strony po 2 minuty
– jak się ładnie kolor zrobi brązowawy to odstawić na chwilę – jakieś 5 minut na talerz
– rozłożyć folie aluminiowa , dwa płaty , maja być o szerokość dłoni dłuższe z każdej strony niż schab
– zawinąć mięso w folie , wystające boki foli skręcić jak cukierka
– położyć na blaszce/naczyniu zaroodpornym
– piec w piekarniku w myśl zasady – jeden kg mięsa = jedna godzina w piecu
– po upłynięciu godziny wyłączyć piekarnik ale mięso zostawić w środku , nie wyciągać , niech tam leży aż piekarnik ostygnie
uwagi :
– pieczeń będzie smaczniejsza jeśli mięso przygotuje się kilka godzin wcześniej , albo wieczorem , a upiecze rano , ale jak nie ma czasu to taka tez będzie smakowita
-tak zrobione mięso można jeść na śniadanie zamiast chemicznych “szynek” z tesco/biedronki/czy innego marketu
– można oczywiście jako pieczeń zrobić / zjeść na obiadek