Pieczony stek z rekina w sosie figowo kokosowym

Potrzeba na dwie osoby  :

– 2  steki z rekina
– pół szklanki mleka kokosowego (z przepisu mleko kokosowe)
– 3 suszone figi
– 1 cytryna
– 2 łyżki masła klarowanego
– 1 jabłko ( najlepiej boscop , a jak nie ma to byle jakie , wtedy dodacie więcej cytryny)
– sól , pieprz
– ząbek czosnku pokrojony w plasterki
– folia aluminiowa

Wykonanie :
– rekina trzeba kilka godzin wcześniej wyjąć z zamrażarki żeby się rozmroził
– wyjąć z folii , posolić, popieprzyć
– z folii aluminiowej urwać 2 kwadraty  około 25 cm każdy
– na środku 1 folii aluminiowej położyć jeden stek z rekina , położyć połowę czosnku , pokropić sokiem z 1/4 cytryny , położyć łyżkę masła klarowanego , zawinąć folię tak,  żeby nic nie kapało/wyciekało podczas pieczenia. Tak samo przygotować drugi kawałek rekina ( i kolejne , jeśli robicie dla większej ilości osób )
– nagrzać piekarnik do 180 stopni , rekiny w folii ułożyć na jakieś blaszce/ naczyniu żeby nie zabrudziło piekarnika  i piec 15-18 minut

w tym czasie robicie sos

– obrać jabłko , pokroić  byle jak, wrzucić do garnka
– zalać mlekiem kokosowym
– z fig pourywać ogonki , pokroić byle jak i dorzucić  do garnka , wycisnąć 1/4 cytryny , dać szczyptę soli i  odrobinę pieprzu
– gotować około 5 minut , zmiksować blenderem , spróbować , jak mało kwaśne to dodać cytryny

– otworzyć piekarnik , wyjąć naczynie  na jakąś drewnianą deskę , żeby nie przypalić ceraty/obrusu czy co tam macie na stole / blacie
– ostrożnie żeby się nie poparzyć, otworzyć folię , delikatnie przełożyć rybę na talerz , polać sosem i wcinać 🙂

uwagi :
– mrożone steki z rekina kupiłem w Biedronce , w tesco też je widziałem
-wbrew pozorom to jest bardzo proste danie  : wziąć rybę , doprawić , zawinąć w folię , upiec , zrobić sos przez zagotowanie wszystkiego i zmiksować :p
– do tego pasują wszelkie puree z warzyw , sałatki , surówki . Mi najbardziej pasuje do tego estragonowe puree z marchewki

One Comment

  1. Świetny przepis, super danie. Fantastyczna kompozycja z sosem figowym. Nie jest mi obce mięso rekina. Zapraszam też do mnie na trochę inną "egzotykę" – Dogfisch na rukoli z pesto bazyliowym http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/08/dogfish-na-rukoli-z-pesto-bazyliowym/#more-3870 Pozdrawiam. Danusia 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*