Mus żurawiono bananowy

Mus … hmmm w sumie nie wiem co to jest :p trochę jak budyń wyszło :p  Ale dobre jest 😀

Kupiłem pół kilo świeżej żurawiny . Asia lubi kwaśne rzeczy  , to myślałem , a niech sobie je te kwasote . Jednak nawet dla niej było to za kwaśne . I tak leży w lodówce ta żurawina i czeka na lepsze czasy . Na stole leżą z kolei banany i też tak leża i ciemnieją i leżą … a ja mi robota przed świętami też leży …  Miałem posprzątać w ” moim ” pokoju , ale wolę wam napisać jak zrobiłem  szybki deser  🙂

Na 2 porcje potrzeba :
– 1 banan
– 0,25 kg żurawiny ( ja dałem świeżej , ale sprawdzałem i z suszonej też wyjdzie ) 
– 50 ml mleka kokosowego ( 50 ml , czyli tyle ile ma objętości  ma kieliszek od wódki )
– czekolada do ustrojenia / przegryzienia

Wykonanie :
– żurawinę wsypać do miski , zalać wodą , wypłukać
– wyciągnąć żurawinę na sitko/cedzak/durszlak 
– wsypać żurawinę do garnka
– wlać mleko kokosowe
– gotować na małym ogniu 5 minut
– obrać banana
– połamać na małe kawałki i wrzucićdo garnka
– gotować 10 minut , co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło

Uwagi :
– ja nie dałem żadnego słodzika , banan osłodził to na tyle , że nawet ja mogłem to przełknąć  nie krzywiąc się :p . Możecie sobie dorzucić jakąś osłodę jak wam będzie za kwaśne
– czekolada oczywiście w naszym przypadku gorzka , minimum 70 % i bez lecytyny sojowej

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*