Karp zaprawiony w cebuli z topinamburem

Potrzeba 4-5 porcji :

– 1 karp , lub dwa filety
– 3 cebule
– 3 łyżki majeranku
– 3 łyżki Vegety – używam MOJEJ 
– topinambur ( ja używam zamiast ziemniaków do obiadu )
– żurawina surowa – dałem do dekoracji i dla kwaśnego smaku
– kilka łyżek tłuszczu ( ja daję masło klarowane )

Wykonanie :
 JAK SPRAWIĆ KARPIA :  
–  jeśli kupujecie żywego karpia to robicie tak :
– bierzecie duży porządny nóż , ostrzycie go , żeby był bardzo ostry 
– bierzecie z metr ręcznika papierowego
– ręcznik kładziecie rybie na grzbiecie i chwytacie go ( nie będzie się ślizgał )
– kładziecie na desce
– jedna ręką mocno i pewnie trzymacie rybę pionowo ( tak jak by płynęła )  , a drugą odcinacie mu głowę ( bez walenia ryby młotkiem po łbie , większość ludzi i tak nie trafia i ryba się rzuca i męczy ) zaraz za skrzelami . Nóż mocno dociskacie i jednym ruchem przecinacie kręgosłup , i docinacie do końca
– teraz delikatnie rozcinacie brzuch i wyjmujecie wnętrzności ( ja wyjmuję/wygarniam ręką )
– jesteśmy na etapie , że mamy tuszę karpia
– płuczemy tuszę z krwi
– wstawiamy czajnik wrzątku
 – wkładamy tuszkę  do miski / garnka
– szykujemy drugą miskę/garnek z zimną wodą 
– zalewamy wrzątkiem rybę ( zmieni kolor na szaro – niebieski )
– od razu po wlaniu wrzątku wyjąć tuszkę ( ma się parzyć około 5 sekund )
– wrzucić tuszkę do zimnej wody  na chwilę ( 10 sekund wystarczy )
– tuszę położyć na desce i nożem ściągać szlam i łuski ( samo będzie schodzić )
– tuszę opłukać
– czystą tuszę można już kroić , albo na dzwonki ( czyli kładziemy na desce na boku i z góry na dół kroimy plastry
– tuszę możemy też podzielić na filety – wzdłuż  kręgosłupa zaczynamy ciąć i jadąc nożem po ościach schodzimy w dół

 JEŚLI MACIE GOTOWE FILETY/ DZWONKI ZACZYNACIE CZYTAĆ ODTĄD :
– obieracie cebulę i kroicie jak chcecie ( ja kroję krążki )
– cebulę mieszacie w misce z majerankiem i wegetą
– bierzecie miskę
– na dno kładziecie dwie łyżki cebuli, na to kawałki karpia – jednen obok drugiego , nie kładziemy ryby na rybę
– na rybę kładziemy znowu trochę cebuli i znowu trochę karpia i tak w koło Macieju
– miskę dobrze ofoliować ( żeby nie śmierdziało w lodówce rybą )
– włożyć na dobę do lodówki ( lub chociaż na 10 godzin )
– na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
– położyć kilka kawałków karpia ( starać się wyjąć bez cebuli )
– smażyć z obu stron na średnim ogniu po 3-4 minuty
– położyć na blaszce/ naczyniu żaroodpornym
– po usmażeniu wszystkich kawałków ryby , na tej patelni smażymy tą cebulę która została i zasypujemy nią usmażone kawałki ryby
– naczynie w którym mamy rybę z cebulą owijamy/przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 15 minut
– Topinambur umyć ( wyszorować szczoteczką ) , wrzucić garnka i gotować 20 minut

Uwagi :
– proponuję rybę zrobić dzień przed wigilią , albo i dwa dni przed ( jedna robota w wigilię mniej będzie ) 
– ja oprawiona, pokrojoną rybę i poprzekładaną cebulą zamroziłem , wyjmę je z zamrażarki wieczorem  dwa dni przed wigilia  , do rana się rozmrozi  i zaczynam smażyć
– Rybę można już usmażyć i mieć w naczyniu owiniętym folią nawet dzień przed wigilią , po prostu 20 minut przed wigilią wstawcie naczynie do piekarnika , niech się zagrzeje
– topinambur dam zamiast ziemniaków/ klusek , nie musicie go dawać
– żurawinę bardziej do dekoracji dałem , oraz dlatego że Asia nie może cytryny , to sobie chociaż kwaśną  surową żurawiną przegryzie 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*