Jajka poszetowe z warzywkami na masełku

Kontynuuję poświąteczne śniadania .
Wreszcie nie trzeba jeść śledzi, ryby po grecku , karpia , dorsza , barszczu ….. Można znowu jeść warzywka i jajca :]  ( wcześniej niby też można było , ale że tyle jadła w lodówce , a wyrzucać jedzenie- grzech , to się jadło) . Mimo , że wszystko było bardzo dobre , to jednak jeśli moim głównym składnikiem w każdym posiłku  w ciągu dnia są  warzywa , to mi ich brakowało przez te kilka dni 

Potrzeba dla 1 osoby :
– 2 jajka
– 2 łyżki octu
– 1 marchewka
– 1 pietruszka korzeń
– pół papryki
– kilka centymetrów pora
– łyżka masła
– sól , pieprz
– czosnek ( ja dałem tym razem  tymianek cytrynowy ) 

Wykonanie :
– marchew i pietruszkę obrać
– pokroić jak kto umie w słupki, krążki, paseczki etc.
– por przeciąć na pół i pod bieżącą wypłukać każdy liść z piasku
– paprykę przeciąć na pół , gniazdo nasienne wyrzucić , paprykę pokroić w paseczki
– do garnka wlać pół  litra wody
– do wody dodać ocet i pół łyżeczki soli
– jak zacznie się gotować , to zamieszać
– woda kręci się w kółko i na tą wirującą wodę wybijacie najpierw jedno jajko
– znowu zamieszać łyżką wodę
– woda w garnku kręci się , jedno jajko jest na karuzeli
– wybijamy drugie jajko , celując tak ., żeby nie trafić w to pierwsze :p
– zmniejszyć ogień
– gotować 2-3 minuty
– najlepiej wyjąć szumówką / łyżką cedzakową – wtedy woda z octem zostanie w garnku , a wy macie fajne jajko nie cieknące kwaśną słoną wodą 🙂
– na patelni rozgrzać masło
– wrzucić na patelnie warzywa
– posolić , popieprzyć
– dodać czosnek i/lub jakieś ziele np. estragon, rozmaryn , tymianek , tymianek cytrynowy ( co kto ma w chacie/lubi )
– zasmażać 3-4 minuty

Uwagi :
– jak ktoś nie chce mieć twardych, jędrnych  warzyw to wlewa trochę wody ( tak z 1/4 szklanki ) , przykrywa pokrywką i dusi z 5 minut , do ulubionej przez niego miękkości

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*