Gulasz z szynki duszonej z sowami

Potrzeba na garnek 3 litrowy +- 10 porcji :
-kilogram szynki wieprzowej
– 2 papryki
– 3 cebule
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– 1/4 selera 
– 1/2 pora
– główka czosnku
– garść mrożonych sów , czyli kani czubajki
– garść suszonych grzybów ( daję mix tych co zebrałem jesienią )
– 0.4 kg koncentratu pomidorowego , czyli 2 małe słoiczki  
– kilka łyżek tłuszczu , smalcu/masła klarowanego
– 4 liście laurowe , 8 kulek ziela angielskiego
– sól,pieprz
– 1 łyżka papryki wędzonej

Wykonanie :
– jeśli macie mrożone sowy to wrzućcie je do miski i zalejcie szklanką wrzątku i niech sobie póki co leżą
– grzyby suszone zalać dwoma szklankami wody i zacząć gotować na małym ogniu
– szynkę kroimy w kostkę ( jak dużą kostkę pokroisz, taką będziesz gryźć :p )
– na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy z 10 minut
– mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle , żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad mięso
– włączamy gaz pod garnkiem  i zaczynamy gotować mięso
– cebulę i czosnek obrać , pokroić jak kto chce/umie
– marchew ,seler i pietruszkę obrać i pokroić jak kto chce , w krążki/kostkę/ paski
– por przekroić na pół wzdłuż i pod bieżącą woda wypłukać , żeby pozbyć się drobin piasku , a następnie pokroić w paseczki/półksiężyce jak kto chce
– paprykę poprzekrajać na pół , wydłubaći wyrzucić  gniazdo nasienne , a resztę pokroić w paski lub kostkę
-bierzemy dużą patelnię , dajemy łyżkę tłuszczu i rozgrzewamy
– na rozgrzany tłuszcz ostrożnie wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek
– smażymy 4-5 minut
– przerzucamy przesmażoną cebulę z czosnkiem  do garnka
– na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy marchew z pietruszką i selerem . Warzyw tyle wrzucić żeby dało się mieszać :p  . Jak przesmażycie jedną część i wrzucicie do garnka  , smażycie pozostałą
– na tej samej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
– na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony por i paprykę
– smażymy 4-5 minut i wrzucamy do garnka
– jeśli namoczone suszone grzyby są nieduże to od razy wlać razem z tą wodą do garnka z mięsem i warzywami . Jeśli są duże to wyjąc szumówką/łyżką cedzakową i pokroić na mniejsze kawałki
– z mrożonych sów odlać wodę do garnka z gulaszem
na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i przesmażyć 4-5 minut grzyby , po czym dorzucić do garnka
– na tej samej patelni wyłożyć koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażać go 3-4 minuty , po czym dodać do garnka
– do garnka wrzucić liścia laurowego , ziela angielskiego
– dodać  łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu 
– dodać łyżkę papryki wędzonej
– jeśli trzeba dolać wody , poziom płynu ma być centymetr wyżej niż gulasz
– przykryć pokrywką
– na małym ogniu gotować 30 minut
– spróbować czy jest wystarczająco słone/ pieprzne , doprawić
– ugryźć kawałek mięsa , jak jeszcze jest lekko twarde to z 15 minut pogotować jeszcze

Uwagi :

– pewnie mało kto pomroził  sobie jesienią sowy , bo ogólnie mówi się że się ich nie mrozi . Be-ze-du-ra  , mrozi się . Ja odkładam te sowy które się nie pootwierały , kroję na 4 części i mrożę , to samo robię z nóżkami kani . Również gro ludzi nogi wyrzuca , bo twarde i niedobre  , ja z nich robię sosy ( blenduję je ) i dodaje np. do gulaszu
– jeśli nie masz sów , to możesz dać inne mrożone grzyby
– my nie lubimy ostrych rzeczy , ale jak ktoś lubi to może sobie chilli doprawić , albo tabasco

2 komentarze

  1. Jako zupełny laik w kwestii grzybów, byłam zupełnie na serio przerażona faktem, że jest to przepis, ni mniej, ni więcej, na gulasz z sowy… takiej, co lata 😀 😀
    Uff, ale skoro to grzyby – chętnie wypróbuję! 🙂

  2. hi hi 🙂
    o to chodziło , żeby zaciekawić i rozbawić . Bawiąc – uczyć 🙂
    Pozdrawiam 🙂
    Paweł

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*