Potrzeba na 1 porcję :
– 1 filet z dorsza ( tak około 180 gram, może być więcej 🙂 )
– 2 topinambury
– porcja sałatki z buraczków z TEGO przepisu
– sól, pieprz
– szczypta kurkumy
– szczypta tymianku
-1/4 cytryny
– folia aluminiowa
– łyżka tłuszczu (np. masło klarowane, olej kokosowy )
– po kilka plastrów obranych warzyw : marchwi, pietruszki, selera, cebuli
Wykonanie :
– urywamy kawałek foli ( tak , żeby był z 3 razy większy od ryby )
– smarujemy folię na środku tłuszczem
– na posmarowane miejsce kładziemy rybę
– solimy, pieprzymy
– dodajemy kurkumę i tymianek
– skrapiamy sokiem z cytryny
– rybę zwijamy w rulon i zawijamy w folię aluminiową
– w garnku zagotowujemy wodę ( garnek mały , wody tylko tyle żeby rybę zakryło )
– dodajemy do wody kilka plastrów marchewki , pietruszki , cebuli , 2 kulki ziela angielskiego , trochę soli
– gotujemy z 2 minuty
– ostrożnie wkładamy zawinięte w folię ryby
– gotujemy 12 minut
Topinambur wrzucić do miski z zimną wodą i mocno wyszorować szczoteczką . Opłukać , wrzucić do garnka , lekko osolić , gotować 20 minut
Na talerz nałożyć topinambur , porcję ryby ( można wcześniej każdemu obrać z foli , albo zostawić , ma to też swój urok ) i sałatkę z buraczków
Uwagi :
– zamiast topinamburu mogą być ziemniaki , albo może być sama ryba
– sałatka z buraczków również jest opcjonalna 🙂
– jak ktoś nie lubi kurkumy , to sobie może odpuścić , ale ładnie wygląda na przekroju taka rybka 🙂
– ja do tego sosu nie robiłem , ale jak ktoś chce, to należy wyjąć liście laurowe i ziela angielskie .Przesmażyć z dwie łyżki koncentratu , dorzucić do tej wody z warzywami po gotowaniu ryby , zagotować i zmiksować blenderem i macie sos rybno – pomidorowy 🙂