Gotowany dorsz , topinambur i sałatka z buraczków

Potrzeba na 1 porcję :

– 1 filet z dorsza ( tak około 180 gram, może być więcej 🙂  )
– 2 topinambury
– porcja sałatki z buraczków z TEGO przepisu
– sól, pieprz
– szczypta kurkumy
– szczypta tymianku
-1/4 cytryny
– folia aluminiowa
– łyżka tłuszczu (np.  masło klarowane, olej kokosowy )
– po  kilka plastrów obranych  warzyw : marchwi, pietruszki, selera, cebuli

Wykonanie :
– urywamy kawałek foli ( tak , żeby był z 3 razy większy od ryby )
– smarujemy folię  na środku tłuszczem
– na posmarowane miejsce kładziemy rybę
– solimy, pieprzymy
– dodajemy kurkumę i tymianek
– skrapiamy  sokiem z cytryny
– rybę zwijamy w rulon i zawijamy w folię aluminiową
– w garnku zagotowujemy wodę ( garnek mały , wody tylko tyle żeby rybę zakryło )
– dodajemy do wody kilka plastrów marchewki , pietruszki , cebuli , 2 kulki ziela angielskiego  , trochę soli
– gotujemy z 2 minuty
– ostrożnie wkładamy zawinięte w folię ryby
– gotujemy 12 minut

Topinambur wrzucić do miski z zimną wodą i  mocno wyszorować szczoteczką . Opłukać , wrzucić do garnka , lekko osolić , gotować 20 minut

Na talerz nałożyć topinambur , porcję ryby ( można wcześniej każdemu obrać z foli , albo zostawić , ma to też swój urok ) i sałatkę z buraczków

Uwagi :
 – zamiast topinamburu mogą być ziemniaki , albo może być sama ryba
– sałatka z buraczków również jest opcjonalna 🙂
– jak ktoś nie lubi kurkumy , to sobie może odpuścić , ale ładnie wygląda  na przekroju taka rybka 🙂
– ja do tego sosu nie robiłem ,  ale jak ktoś chce, to należy wyjąć liście laurowe i ziela angielskie .Przesmażyć z dwie łyżki koncentratu , dorzucić do tej wody z warzywami  po gotowaniu ryby , zagotować i zmiksować blenderem i macie sos rybno – pomidorowy 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*