Efektowny deser
Fontanna czekoladowa z czekoladowym fondue, to u nas w domu musowa sprawa na każdej imprezie. Czy to urodziny/imieniny/święta czy sylwester .
Małą fontannę kupiłem na alledrogo za niecałe 70 zł. Fontannę stawiamy na środku stołu, wokoło miseczki z owocami i każdy sobie nadziewa owoc na widelczyk/patyczek od szaszłyka i zanurza w gorącej czekoladce. Ona sprawdza się na małych imprezach przy kilku osobach. Jeśli mamy więcej gości owoce pokrojone owoce mieszam, wkładam do pucharków i każdemu polewam z góry czekoladą, jeśli komuś smakuje to dolewam kolejną porcję. Jeśli jeszcze są jakieś desery na stole np. babeczki kokosowe to każdy może sobie je polać gorącą czekoladką 🙂
Jeśli ktoś nie ma w domu małej fontanny (zażyczyć sobie na prezent !) to można gorącą czekoladę wlać do jakiejś miseczki i każdy będzie sobie zanurzał owoc, lub włożyć małą nabierkę, żeby można było sobie polewać. Nie obawiałbym się tego że czekolada szybko zastygnie w miseczce … zużycie przy stole jest zazwyczaj takie, że trzeba dorabiać więcej czekolady, w takim tempie schodzi 🙂
Potrzeba :
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła klarowanego, lub oleju kokosowego
- ¼ szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu (nie musi być)
- owoce (jabłko, gruszka, winogrono, ananas, owoce raczej twardsze wybieram, nie rozpadające się )
Wykonanie:
Czekolada:
- czekoladę połamać na kawałki
- wrzucić do garnka
- wlać ¼ szklanki mleka kokosowego
- dodać tłuszcz
- dodać miód
- włączyć mały płomień gazu
- mieszać do całkowitego rozpuszczenia
- jeśli jest gęsta i zaczyna być problem, dolać trochę mleka
- jeśli jest za rzadka i ma konsystencję wody, to delikatnie pogotować, woda odparuje i stanie się gęściejsze
- gęstość/płynność czekolady ma być aksamitna i jednolita, tak jak gęsty jest płyn do naczyń to tak ma być płynna czekolada
Owoce:
- owoce pokroić w kostkę wielkości winogrona
- winogrono zostawić w kulkach
- nadziać na widelec/patyczek od szaszłyka dany owoc i zanurzyć w czekoladzie
ja polecam czekoladę gorzką z rossmanna, enerbio, ma tylko 3 składniki 😀
Czekolady bierzemy zazwyczaj z Lidla, lub bawię się z kakao + tłuszcze + mleko koko . Jak któreś z nas będzie w pobliżu rossmanna to sprawdzimy enerbio 🙂
czemu potrzeba szklanki mleka, jeśli wlewamy 1/4? tyle później schodzi na dolewaniu? 😉
nie tyle na dolewaniu , ile na odparowaniu .
Bo jak dłużej jest włączona fontanna , to się bardzo gęste robi , wtedy tą resztę co mam jeszcze w garnku robię luźniejszą . Poza tym zawsze lepiej resztę mleka wypić , niż mieć za mało i mieć problem z gęstą czekoladą 🙂
Pozdrawiam
Paweł