Potrzeba na 4-5 porcji :
– 1 litr rosołu ( z TEGO ) przepisu
– 1 kalafior
– 2 cebule
– 1-2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie :
– cebulę obrać , pokroić jak kto potrafi
– kalafior obrać z liści , pokroić ( albo porozrywać na małe kawałki )
– w garnku rozgrzać masło
– na gorący tłuszcz wrzucić cebulę , smażyć około 5 minut
– zalać rosołem
– dodać pokrojony kalafior , gotować 15 minut
– kilka kawałków kalafiora wyjąc na talerz
– zmiksować resztę zupy blenderem na krem
Uwagi :
– zmiksować można całość i mieć zwykłą zupę – krem , ja jednak lubię jak kawałki warzyw pływają w zupie i dlatego część wkładam na talerz
– wzorek zrobiłem z kremu brokułowego , który mi został z poprzedniego dnia 🙂 , zrobiłem ją tak samo jak kalafiorową , bardzo ciekawie łączą się te dwie zupy w jednym talerzu
– do dekoracji dałem gałązkę rozmarynu , ładnie i delikatnie dała aromat , nie tak intensywny jak bym gotował rozmaryn w zupie