Zupa dyniowo-kokosowa

Potrzeba na 5 porcji :

– litr rosołu (przepis TU )
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– kawałek dyni wielkości dłoni
– 1 kokos
– imbir, kawałek wielkości 1 cm 
– sól,pieprz

Wykonanie :
– kokos należy najpierw ” rozbroić ” , jak to zrobić znajdziecie w TYM przepisie w uwagach
– połowę kawałków  kokosa starłem na tarce na drobnych oczkach
– marchew , pietruszkę , cebulę, imbir , obrać i pokroić jak kto umie ( tylko imbir jak najdrobniej )
– do garnka wlać  rosół, wrzucić warzywa z imbirem , dodać starty kokos
– gotować 20 minut
– w tym czasie obrać dynię i pokroić w małą kostkę
– gdy warzywa w zupie będą miękkie , dorzucić dynię
– gotować 10 min 
– spróbować , doprawić solą i pieprzem

Uwagi :
– Dobra zupka 🙂
– ja akurat robiłem zapas rosołu , więc użyłem warzyw z rosołu , w związku z tym zrobiłem tą zupę ekspresowo
– dodałem też kawałki mięsa z rosołu , żeby zupa była bardziej sycąca

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*