Potrzeba na jedną porcję :
– 80-100g łososia wędzonego
– kilka liści sałaty lodowej ( Asia użyje ze 2 liście , ja lubię z 6 liści 🙂 )
– jeden mniejszy pomidor, lub pół dużego
– granat ( użyjemy nasion z 1/4 części )
– 1/4 papryki
– 2-3 rzodkiewki
– 1/2 avokado
– pół szklanki sosu winaigrette ( z TEGO przepisu )
Wykonanie :
– łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki , albo pokroić nożem
– sałatę poszarpać/porwać rękami
– pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi
– paprykę pokroić w kostkę
– avokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki
– rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki
– granat przeciąć na pół , każdą część znowu na pół i palcami wydłubywać pestki , rozchylając skórę i błony, żeby się łatwiej do pestek dostać ( one odchodzą jak kukurydza , nawet podobne są :p )
-wszystkie składniki położyć na talerz – można po kolei i ładnie rozkładać, albo wszystko wrzucić do miski i zamieszać:)
– na koniec polać sosem
Uwagi :
– drugą połówkę avokado owińcie folią spożywczą , jeśli nie używacie od razu i schowajcie do lodówki
– jeśli chcecie mieć ładnie pokrojone avokado , to obieraczką obierzcie skórkę i możecie sobie kroić paski/kostkę/półksiężyce
– pozostały granat można zjeść od razu ( tak jak moja Asieńka robi :p ) , albo zostawić i dodać do jakiegoś deseru , jako dekorację