“Stek” ze schabu z warzywami na smalcu

Na jedną porcję :

– jeden duży kawałek schabu bez kości ( ja miałem 200gram )
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 5 ugotowanych brukselek
– 1/2 czarnej rzepy 
– 5 rzodkiewek
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki smalcu
– sól, pieprz

Wykonanie :
– warzywa obrać , pokroić jak kto umie i jak komu się chce 🙂
– schab rozpłaszczyć lekko dłonią ( naciskam delikatnie, ale na tyle mocno , żeby mięso robiło się cieńsze , a większe :p ), posolić i popieprzyć
 – na patelni rozgrzać łyżkę smalcu
– na gorący tłuszcz położyć schab
– smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony
– zdjąć schab z patelni ( np.położyć na talerz )
– na patelnię dołożyć smalcu i wrzucić warzywa
– lekko posolić i popieprzyć
– smażyć kilka minut , pomieszać
– zmniejszyć ogień
– na te smażone warzywa na patelni położyć schab
– dodać łyżkę masła klarowanego i przykryć pokrywką
– dusić 5-7 minut  i gotowe

Uwagi : 
– przy formowaniu steka trzeba uważać żeby się nie zrobił za cienki , ani nie rozerwał , jak ktoś sie boi , to niech lekko tłuczkiem go potraktuje , ale naprawdę lekko , on ma być dość gruby 
– do tego dania fajnie będzie pasować pesto z pietruszki z TEGO przepisu

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*