Potrzeba na jedną porcje :
– 1 plaster schabu ( z kością , albo bez )
– 1 cebula
– 1 czarna rzepa ( jak mała , to dwie )
– 1 pigwa
– gałązka szałwii , lub łyżeczka suszonej
– sól , pieprz
– 3 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
– schab rozbić tłuczkiem , posolić , popieprzyć
– cebulę obrać i pokroić w krążki
– rzepę obrać i pokroić w plastry
– pigwę zetrzeć na tarce na grubych oczkach
– rozgrzać patelnię z łyżką tłuszczu
– położyć schab
– smażyć przez 2-3 minuty, obrócić na drugą stronę, dorzucić cebulę , dodać szałwię ,przykryć pokrywką
– po 5 minutach podnieść pokrywkę i wlać 1/4 szklanki wody
– przykryć , dusić 10 minut
– w tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy resztę tłuszczu
– dorzucamy czarną rzepę , smażmy z każdej strony po 2-3 minuty
– solimy i pieprzymy rzepę , podlewamy 1/4 szklanki wody
– dorzucamy startą pigwę
– przykrywamy i dusimy 10 minut
– widelcem nakłuwamy rzepę , jak jest miękka to nakładamy na talerz
– mięso z cebulą zdjąć z patelni , położyć na rzepie
– pozostałym sokiem/tłuszczem z obu patelni polać po nałożonym daniu
Uwagi :
– ja użyłem smalcu i dałem go w sumie z 4 łyżki, bo lubimy z Asią smalczyk 🙂
– jeśli rzepa jest mała , to użyjcie dwóch sztuk
– jeśli nie macie pigwy , to dajcie do rzepy dwie łyżki octu jabłkowego , albo soku z cytryny