Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Potrzeba na 3-4 porcje

– 2 piersi z gęsi
– 2 jabłka
– 2 cebule
– 4 topinambury
– kawałek dyni wielkości dłoni
– 1 gruszka
– sól, pieprz
– 2 łyżki  majeranku
– brytfanna 

Wykonanie :
– piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry
– ostrym nożem naciąć skórę w kratkę ( śmiało , jak wjedziecie nożem za głęboko nic się nie stanie )
– cebulę obrać i pokroić jak kto umie ( ja wolę duże kawałki )
– jabłka pokroić w  plastry , gniazdo nasienne wyrzucić
– gruszkę pokroić w plastry lub cząstki 
– rozgrzać brytfannę
– do suchej , gorącej brytfanny włożyć piersi skórą w DÓŁ 
– smażyć na średnim ogniu kilka minut
– tłuszcz który się będzie wytwarzał zebrać nabierką do słoiczka ( albo delikatnie zlewać z brytfanny, uważając żeby się nie poparzyć )
– gdy skóra zacznie złocić się/ brązowieć obrócić piersi na drugą stronę
– dodać cebulę  i jabłka
– posolić , popieprzyć , dodać majeranku
– przemieszać , posmażyć 2-3 minuty
– wlać szklankę zimnej wody
– przykryć pokrywka
– zmniejszyćogień
– po 40 minutach podnieść pokrywkę
– zamieszać i dolać 1/4 szklanki wody ( chyba ,że wam dużo wody odparowało , to dolejcie więcej , tyle żeby było jak na początku )
– przykryć i gotować jeszcze 40 minut

w tym czasie :
– myjemy topinambur 
– wkładamy do garnka
– zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 20 minut
– wyjmujemy z wody i zostawiamy żeby lekko przestygł
– kroimy każdą bulwę na pół, lub na 4 części
– na patelni rozgrzewamy dwie łyżki tłuszczu z gęsi  i smażymy topinambur z każdej strony po 2-3 minuty
– zdejmujemy z patelni
– na tą samą patelnię wrzucamy kawałki gruszki i dyni , dodajemy łyżkę tłuszczu z gęsi , smażymy kilka minut , przykrywamy pokrywka na  3 minuty

Gęsie piersi wyjmujemy z brytfanny , kroimy w plastry , układamy na talerz z topinamburem , dynią i gruszkami . Na gęsinę kładziemy  cebulę z jabłkami z brytfanny

Uwagi :
– uzyskany tłuszcz w słoiku to wielki skarb ! używam go do smażenia warzyw na śniadanie/do obiadu , mają kosmiczny smak 🙂
–  gruszka i dynia pojawiła się z dwóch powodów , po pierwsze , akurat miałem w lodówce , po drugie lubię i świetni mi do tej gęsi pasowało
– Topminambur kupiłem w delikatesach “alma”

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*