Pieczony surowy boczek z zasmażaną na smalcu sałatką z pieczonych buraczków

Czas na zrobienie  – 2 dni , bo jedną dobę ma leżeć w lodówce w przyprawach

Potrzeba ( wyjdzie z tego z 10 porcji , można mrozić ) :
– 1.5 kg surowego  boczku 
– 2 łyżki majeranku ( ja miałem świeży , dałem 3 gałązki ) 
– 2 łyżki czerwonej mielonej papryki
– sól ,pieprz
– główka czosnku
– 1 łyżka smalcu 
– folia aluminiowa

Wykonanie :
Boczek : 
– czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części 
– bierzemy naczynie w którym będziemy piec mięsa , ja użyłem zaroodporne
– kładziemy na nie boczek , solimy, pieprzymy , dodajemy majeranek i paprykę
– połowę pokrojonego czosnku  równo rozkładamy na boczku
– obracamy mięso na drugą stronę i robimy to samo 🙂
– owijamy folią aluminiową naczynie z mięsem
– wkładamy do lodówki na 24 godziny
– włączamy piekarnik na 170 stopni 
–  rozgrzewamy dużą patelnię i na niej łyżkę smalcu
– obsmażamy mięso z każdej strony , na średnim ogniu  , tak z 5-8 minut , żeby się lekko zrumienił
– rozkładamy pasek folii aluminiowej , kładziemy na niego mięso , owijamy w drugi kawałek , tak żeby zawinąć szczelnie , jak kto umie , tak zawija 🙂
– tej brudnej patelni  NIE MYĆ  , tylko wlać na nią pół litra wody  i zagotować
– zawinięte mięso kładziemy na naczynie w którym było przez noc
– polewamy wodą z patelni ( teraz patelnie można , a nawet trzeba umyć  :p )
– wkładamy do piekarnika na  1 godzinę i 20 minut
– po tym czasie wyłączamy piekarnik i albo jemy od razu , albo zostawiamy w tym piekarniku do całkowitego wystygnięcia , czyli z 10 godzin ( będzie wtedy kruche i rozpadające – pyszne 🙂 )

Buraki : 
– użyć kilka  buraków z TEGO przepisu 
– 1 cebula
– 1 łyżka smalcu, lub masła klarowanego
– sól , pieprz
– 2 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie :
– cebulę obrać i pokroić w kostkę
– na dużej patelni ( jak nie ma to w garnku )  rozgrzać łyżkę smalcu
– dodać cebulę , smażyć około 3 minut
– buraki  zetrzeć na tarce ( na jakich kto lubi  “oczkach “)
– dodać buraki do cebuli  , zmniejszyć ogień
– dodać sól, pieprz , ocet
– mieszać/ zasmażać około 8- 10 minut

Uwagi :
– Boczek najlepiej kroi się na zimno , czyli upiec – wystudzić – włożyć do lodówki  i kroić na drugi dzień
– Mrożenie : pokrojone plastry boczku poowijać w folię i zamrozić , żeby później odgrzac , to wyjąc kilka godzin wcześniej i odsmażyć na smalcu/ maśle , dodając 1/4 szklanki wody i przykryć

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*