Pieczeń z serca dana :)

Potrzeba :

– 1 serce wołowe
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 cebule
– 1/4 selera
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 liście laurowe , 5 kulek ziela angielskiego
– sól, pieprz
– łyżka tłuszczu smalcu/masła 

wykonanie :
– włączyć piekarnik i ustawić na 200 stopni 
– marchew, seler, pietruszkę obrać , pokroić w plastry
– cebulę obrać i pokroić jak kto umie 
– serce umyć
– ponacinać skórę w kratkę , tak jak na zdjęciu ( ale bardzo płytkie nacięcia , tyle , żeby tylko lekko naciąć)
– posolić i popieprzyć
– położyć w brytfannie lub w  naczyniu żaroodpornym
– piec 20 minut
– w tym czasie na patelni rozgrzać tłuszcz
– dorzucić wszystkie pokrojone warzywa
– smażyć około 5 minut
– do przesmażonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy , smażyć jeszcze z 3 minuty , ale mieszać , bo się będzie przypalać
– wyjąć serce w piekarnika
– obłożyć warzywami z koncentratem , wlać litr wody , przykryć pokrywka
– włożyć znów do piekarnika
– zmniejszyć temperaturę do 160 stopni
– piec półtorej godziny
– tak po 45 minutach otworzyć piekarnik , wyjąc brytfanne i obrócić serce na drugą stronę , jeśli dużo wody odparowało , to uzupełnić wodę 

Uwagi :
– z serca na pieczeń nic nie odcinam , żadnych błon, ani tłuszczu , po prosty nacinam te miejsca
– po upieczeniu odkrójcie sobie kawałek i spróbujcie , czy jeszcze nie jest twarde , jeśli uznacie że tak , to jeszcze z 20 minut niech się piecze
– my jedliśmy taką pieczeń z zasmażanymi na smalcu  buraczkami

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*