Potrzeba :
– kilka pęczków pietruszki zielonej (4-5 )
– pół szklanki obranych nasion słonecznika
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 obrane ząbki czosnku
– sól, pieprz
– blender
Wykonanie :
– pietruszkę opłukać pod bieżącą wodą
– wytrząsnąć z niej wodę ( najlepiej na balkonie )
– pokroić byle jak
– włożyć do kubełka/pojemnika
– dolać oliwę z oliwek ( na razie połowę , resztę dolewać jeśli będzie za sucha masa , chodzi o to żeby pesto nie było płynne )
– dosypać słonecznika ( na razie połowę , słonecznika ma być tyle ile zmiksowanej pietruszki , żeby smak był pietruszkowy , a nie słonecznikowy 🙂 )
– dodać szczyptę soli,pieprzu i czosnek
– zmiksować blenderem
– jeśli trzeba dodać oliwy i słonecznika i domiksować
Uwagi :
-pesto można mrozić w małych paczkach
Do czego tego używać ? : żeby zrobić szybki sos do sałatki ( wrzucić do oliwi , dodać octu winnego, musztardy i wymieszać ) , jako dodatek do wszelkich mięs , do pasztetów, jako dodatek do sałat ( tak jak ja dodałem pesto TUTAJ )
Żelazne danie! Zaraz zapisuję w moim zeszycie 🙂
Zapisane! Przepis na wagę złota 🙂
ano , to pesto to jest fajna sprawa 🙂 wczoraj nam się sos do sałatek skończył, a nie miałem akurat żadnej zieleniny w domu , to tylko wyjąłem małą paczkę pesto z zamrażarki , dolałem oliwy , doprawiłem , zmieszałem i w minutę sos do sałatki gotowy 🙂