Mus bananowo kokosowy z sosem malinowym na bazie pomarańczy

Potrzeba na 5 “mufinek” :

– 200ml mleka kokosowego ( przepis TU )
– 5-6 łyżek mąki kokosowej ( przepis jak wyżej )
– 1 banan
– 3 surowe  żółtka
– 200g mrożonych malin (dwie-trzy garści)
– 1 pomarańcza
– 1 gałązka mięty, tak z 5 listków żeby miała  ( nie musi być ) 

Wykonanie :
Mus :
– ustawić piekarnik na 200 stopni i włączyć 
– żółtka wbić do kubeczka 
– mleko kokosowe zagotować
– banana obrać , pokroić byle jak i dorzucić do mleka
– zmiksować blenderem
–  tak  z 1/4  wlewać poooowoli do żółtek , cały czas mieszając
– resztę mleka bananowego zagotować
– zminimalizować płomień
– powoli , cały czas mieszając wlewać masę żółtkową
– dodać mąkę kokosową
– mieszać i jak pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza wyłączyć ogień
– wlać masę do foremek na mufinki
– włożyć do piekarnika
– piec 10 minut

Sos :
– pomarańcz przekroić i wycisnąć z niej sok do garnka
– dodać malin
– wrzucić mięte 
– gotować 5 minut

2 komentarze

  1. Uwielbiam Wasze przepisy…!

  2. bardzo się z tego cieszymy i dziękujemy za miłe słowa 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*