Potrzeba na 5 “mufinek” :
– 200ml mleka kokosowego ( przepis TU )
– 5-6 łyżek mąki kokosowej ( przepis jak wyżej )
– 1 banan
– 3 surowe żółtka
– 200g mrożonych malin (dwie-trzy garści)
– 1 pomarańcza
– 1 gałązka mięty, tak z 5 listków żeby miała ( nie musi być )
Wykonanie :
Mus :
– ustawić piekarnik na 200 stopni i włączyć
– żółtka wbić do kubeczka
– mleko kokosowe zagotować
– banana obrać , pokroić byle jak i dorzucić do mleka
– zmiksować blenderem
– tak z 1/4 wlewać poooowoli do żółtek , cały czas mieszając
– resztę mleka bananowego zagotować
– zminimalizować płomień
– powoli , cały czas mieszając wlewać masę żółtkową
– dodać mąkę kokosową
– mieszać i jak pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza wyłączyć ogień
– wlać masę do foremek na mufinki
– włożyć do piekarnika
– piec 10 minut
Sos :
– pomarańcz przekroić i wycisnąć z niej sok do garnka
– dodać malin
– wrzucić mięte
– gotować 5 minut
Uwielbiam Wasze przepisy…!
bardzo się z tego cieszymy i dziękujemy za miłe słowa 🙂