Lody gruszkowo-wiśniowe z migdałami

Uwaga !

Żeby zrobić ten deser trzeba zacząć kilka godzin wcześniej , a najlepiej wieczorem uszykować owoce , żeby się  dobrze zmroziły

Na 3-4 porcje potrzeba : 
– 1 gruszka
– 1 szklanka wydrylowanych wiśni
– 1/2 szklanki mleka kokosowego( przepis TU )
– blender ręczny
– garść migdałów

Wykonanie :
– gruszkę obrać ze skórki
– przekroić na pół
– wydłubać gniazdo nasienne z pestkami i  ogonek
– pokroić w grubą kostkę
– włożyć do pudełka w którym będziemy to miksowali ( ja używam wiaderek po maśle klarowanym )
– włożyć do zamrażarki 
– wydrylowane wiśnie wrzucić do drugiego pudełka i włożyć do zamrażarki
– wyjąć wiaderka z owocami , postawić na stole w kuchni i odczekać z 15 minut żeby lekko odtajały
– do każdego pudełka z owocami wlać po 1/4 szklanki mleka kokosowego
– zmiksować blenderem ( najpierw jedno wiaderko , opłukać blender i zmiksować drugie wiaderko )
– gotowe lody nakładać do pucharków , salaterek , czy co tam każdy ma w domu 🙂
– posypać płatkami migdałów 

Uwagi 2 :
– jeśli dacie więcej owoców , to musicie poczekać dłużej niż 15 min zanim zaczniecie blenderować, bo uszkodzicie blender . Kiedy można miksować? Ja robię to wtedy , jak da się wbić nóż w owoce ( po prostu dźgam i patrzę czy nóż wchodzi w zamrożony owoc )
– ja nie użyłem żadnego słodziku , ani miodu , ani stewii, ani ksylitolu , nam taki deser wystarczająco jest słodki . Gruszki są słodkie same z siebie , a wiśnie , to wiśnie – muszą być kwaśne 🙂
– użyte mleko dobrze by było jakby było jak najbardziej tłuste , a więc , albo zbieramy nabierką z wierzchu , albo jeśli mamy mleko w lodówce  i tłuszcz się zestalił , to po łyżce tłuszczu na każde wiaderko dodać i trochę mleka wlać

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*