Potrzeba na dwie porcje :
– 1 gruszka
– 1 jabłko
– 1 kiwi
– 1 śliwka
– 2 płaskie łyżki masła klarowanego
– patelnia grillowa , lub zwykła duża
Wykonanie :
– owoce umyć
– pokroić w plastry ( kiwi najpierw obrać :p )
– rozgrzać patelnię z łyżką masła
– na gorącą patelnię kłaść plastry owoców , smażyć po 3-5 min z każdej strony ( tak żeby sie lekko zrumieniły , ale nie zaczęły palić )
– przełożyć na talerz i operację powtórzyć z pozostała częścią owoców
Uwagi :
– jaką patelnię użyjecie nie ma znaczenia , na grillowej owoce ładne prążki będą miały po prostu 🙂
– miałem kilka pomysłów na ten deser , chciałem zrobić sos z pomarańczy , myślałem żeby jakiś sorbet dodać , albo posypać migdałami … ale jak spróbowałem gruszkę i przegryzłem jabłuszkiem , to uznałem ,że nie będę tego smaku niczym zasłaniał , bo samo w sobie jest MNIAM MNIAM
– te kwiatki to miechunka , inaczej physalis , smakują jak skrzyżowanie jabłka z agrestem , je się te kulki , do dostania bez problemu w marketach , nawet w Biedronce sprzedawali za kilka złoty pudełko