Filet z turbota z puree z pasternaku i smażona dynia

Potrzeba na dwie porcje :

– 2 filety z turbota
– 1-2 pasternaki ( ja miałem jeden z działki , był tak wielki , że w sumie na 4 obiady starczył ;p )
– 1/2 cebuli
– kawałek dyni , wielkości dłoni
– mąka kokosowa lub wiórki kokosowe
– sól,pieprz
–  gałązka tymianku ( lub dwie szczypty suszonego )
– 3 łyżki masła klarowanego 

Wykonanie :

Puree z pasternaku :
– cebulę obrać i pokroić w kostkę ( nie musi być drobna i tak będziemy miksować 🙂 ) 
– pasternak obrać , pokroić w małe kawałki
– zalać wodą i gotować aż będzie miękki
– odcedzić na sitku
– w tym garnku roztopić łyżkę masła
– dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty
– dodać pasternak , sól i pieprz
– zmiksować na puree
Turbot w kokosie :
– rybę posolić i popieprzyć z obu stron
– na talerz nasypać mąki kokosowej/ wiórków
– obtoczyć rybę z obu stron
– rozgrzać na patelni łyżkę masła i smażyć z obu stron po około 5-7  minut
Dynia : 
– z dyni odciąć skórę ( jak jest ładna , to ja nie odcinam ) 
pokroić dynię w cienkie kawałki
-na patelni rozgrzać łyżkę masła
– smażyć kawałki dyni kilka minut
– posolić , popieprzyć
– przykryć pokrywką
– zmniejszyć ogień i dusić kilka minut ( ja lubię bardziej twarde , więc szybko zdejmuję z patelni na talerz )

Uwagi :
– ja użyłem tymianku cytrynowego, hoduję w doniczce , ale w marketach można też dostać , jak nie ma to może być zwykły
– tymianek cytrynowy używam dlatego , że Asia ma nietolerancje cytrusów , wy możecie sobie pokropić  gotowe danie cytryną

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*