Fileciki robione z sercem !

Potrzeba :
– serce wołowe

– 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego
– sól, pieprz

Wykonanie :
– serce myjemy pod bieżącą wodą
– nacinamy skórę co 1,5 cm , ale bardzo płytko , tylko tyle żeby przeciąć , nie zagłębiać się z nożem w temat 🙂
– tniemy cienkie plastry ,grubość – tak 0.5 cm
– rozgrzewamy na patelni tłuszcz
– smażymy fileciki na dość mocnym ogniu , dosłownie minutę z jednej , minutę z drugiej ( albo i krócej jak na ostrym ogniu ktoś pojedzie 🙂 )
– przełożyć na talerz
– posolić , popieprzyć

– wcinać z apetytem !

Uwagi :
– smażone na smalcu są najlepsze ! 
– przy smażeniu wrzuciłem kilka igieł rozmarynu , bo bardzo lubię rozmaryn , ale bez zioła też są pyszne 🙂 
– ja zjadłem 8 takich filecików na raz :p zagryzłem je tylko pomidorkami  , nic więcej do szczęścia nie potrzebowałem :] 
– jeśli nie ponacinacie skóry , to ona przy smażeniu się ściągnie i fileciki się wywiną na drugą stronę i nie da się ich równo usmażyć
– oczywiście można pokroić sobie kawałki jak na steki grubości  1.5-2 cm  i smażyć po kilka minut z każdej strony , ale mi to się to gorzej jadło , cienki fileciki duuużo lepsze 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*