Potrzeba na 4 porcje :
– 4 nogi z kaczki
– 2 cebule
– główka czosnku
– 2 łyżki majeranku
– sól, pieprz
-brytfanna , piekarnik
– 0.5 kg skorzonery
– kilka pieczonych buraków ( przepis TU )
Wykonanie :
– cebulę i czosnek obrać , pokroić na ćwiartki
– nogi położyć na stole ( kacze , a nie swoje :p ) i ponacinać skórę w paski lub kostkę , tak jak widać na zdjęciu
– rozgrzać suchą brytfannę
– położyć nogi skórą w dół
– smażyć na średnim ogniu 8- 10 minut , obrócić
– włączyć piekarnik na 180 stopni
– smażyć kolejne 8- 10 min
– zebrać trochę tłuszczu
– dodać cebulę z czosnkiem
– dodać sól, pieprz i majeranek
– zamieszać , wlać pół litra wody
– przykryć pokrywką
– włożyć do piekarnika na godzinę
W tym czasie można sobie uszykować dodatki , czyli warzywka 🙂
– do garnka wlać wodę, dodać trochę soli i i zagotować
– skorzonerę umyć , obrać , znowu umyć , przekroić na pół, jak jest duża to na 3 części
– wrzucić do wrzątku , gotować 8- 10 min ( ja wolę krócej , żeby była twardawa )
– wyjąć na talerz
– buraki obrać i pokroić jak kto umie ( kółka, kwadraty , trójkąty :p )
– na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu uzyskanego z nóg
– usmażyć skorzonerę ( chwilę , tak tylko żeby ciepła była ) , przełożyć na talerz
– na tej samej patelni dodać trochę tłuszczu ( jeśli jeszcze jest trochę na patelni , to nie trzeba )
– przesmażyć chwilę buraczki
ułożyć wszystko na talerzu i wcinać 🙂
Uwagi :
– ja ten tłuszcz który się wytapia zbieram nabierką do słoiczka i później używam do smażenia warzyw
– skorzonerę na patelni doprawiam solą i pieprzem , a do buraczków daję dodatkowo łyżkę octu jabłkowego
Świetny przepis! Nogi wyszły pyszne!
bardzo się cieszę 🙂
pozdrawiam
Paweł