Boeuf strogonow wołowy , robiony z sercem :)

Potrzeba na 4-5 porcji :

– 1 serce wołowe ( około 1 kg)
– 3 cebule
– 0.25 kg pieczarek
– 0.2kg koncentratu pomidorowego
– 1 papryka
– sól, pieprz
–  100 gram musztardy , czyli pół słoika
– 4 liście laurowe i 8-10  kulek ziela angielskiego
– 2-3  łyżki tłuszczu( smalec/masło)

Wykonanie :
– cebulę obrać i pokroić jak kto umie ( ja lubię w półksiężyce )
– pieczarki wsypać do miski , zalać zimna wodą , dać łyżeczkę soli , zostawić na 10 minut , pomieszać , wyjąć pieczarki szumówką( łyżką cedzakową)  a wodę z brudem wylać
–  pieczarki wrzucić do jakiegoś sitka na kilka minut , żeby odciekła woda , potem pokroić każdą pieczarkę na 4 części
–  paprykę umyć i pokroić w paseczki , lun kostkę
– serce umyć , nożem odciąć tłuszcz i błony ( a jak komuś to nie przeszkadza , to nie obierać 🙂 )
– pokroić serce w 1 cm plastry  , a potem te plastry na paseczki , wyciąć kawałki  wielkości małego palca
– na patelni  rozgrzać łyżkę  tłuszczu
– wrzucić pokrojone serce , smażyć kilka minut , przełożyć do brytfanny( lub dużego garnka )
– na tej samej patelni dodać trochę tłuszczu i przesmażyć pieczarki ( jak będą puszczać wodę  i będzie jej dużo to odlejcie nadmiar do brytfanny z mięsem , żeby grzyby się smażyły , a nie gotowały )
– gdy pieczarki będą usmażone , dodać do mięsa
– na patelnię dać trochę tłuszczu i wrzucić cebulę z papryką
– smażyć kilka minut
– dodać koncentrat , smażyć kilka minut , mieszać co jakiś czas , żeby się nie przypalił koncentrat , po czym dodać do mięsa i grzybów
– do naczynia w którym mamy mięso i resztę składników wlewamy zimną wodę , tyle , żeby zakryć wsad
– włączamy ogień , zaczynamy gotować
– dodajemy sól, pieprz, liścia laurowego i ziela angielskiego
– dodajemy musztardę
– gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około półtorej godziny , po prostu trzeba wyjąć kawałek mięsa , ugryźć  i zobaczyć czy jest na tyle miękkie że nam odpowiada 🙂

Uwagi:
– podczas gotowania,  tak co 15 minut warto podnieść pokrywkę i zamieszać , jak woda odparuje , to dolać , żeby zawsze poziom płynu zakrywał potrawę
– tłuszcz i błony można użyć później ( można je zamrozić )  do rosołu , będzie lepszy smak 🙂
Strogonow to takie danie , że tylu ilu kucharzy , tyle wersji 🙂 , można dodać ogórek kiszony , zrezygnować z papryki , pomysłów może być wiele , ja podaje przepis na taki , który mi najbardziej smakuje 🙂

One Comment

  1. zrobiłam, ale z innym mięsem, przepis rewelacja!!!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*