Zupa buraczkowa na wędzonej karkówce

 

potrzeba na 2-3 porcje
pół litra jarzynowej ( z TEGO  przepisu)
4 małe buraki
2  centymetrowej grubości  plastry wędzonego mięsa ( może być dowolne , od biedy może być kiełbasa )
1 cebula
1/2 litra wody po ugotowanej kiełbasie/mięsie  ( rano sobie zgrzać na śniadanie i wodę ZOSTAWIĆ  !
1 łyżka tłuszczu
1/2 cytryny
łyżka majeranku

– buraki obrać ze skóry , pokroić w kostkę , wrzucić do wody po kiełbasie/mięsie , wycisnąć sok z cytryny, wsypać majeranek i gotować na małym ogniu około godzinę, aż będą miękkie
–  cebulę obrać , pokroić jak kto umie i usmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem
– mięso/kiełbasę pokroić i dorzucić do cebuli , smażyć 4 minuty
– dodać mięso z cebula do garnka z jarzynowa
– gdy buraki będą miękkie razem z ta woda dodać do jarzynowej , gotować 5 minut i gotowe

Uwagi :
zupę można zrobić jeszcze szybciej , w 15 minut , jeśli mamy upieczone w foli buraki w lodowce(z TEGO przepisu)  . Po prostu je obrać ,  pokroić , wymieszać z jarzynowa i dodać zasmażone mięso z cebula i chwile pogotować .
Jednak jeśli tylko mamy jakąś wodę po gotowanym mięsie, a zwłaszcza wędzonym to NIGDY TEJ WODY NIE WYLEWAĆ ! , zawsze ją użyć do gotowania kolejnej rzeczy

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*