Żeberka z zasmażaną dynią

Potrzeba na 4 porcje :
– 1 kg żeberek ( może być troszkę więcej :] ) 
– 2 marchewki
– 3 cebule
– 1 pietruszka
– główka czosnku
– pół średniego selera
– 3 łyżki masła klarowanego
– sól, pieprz
– 6 kulek ziela angielskiego
– 4 liście laurowe 
– brytfanna z przykrywką

dynia dla 2 osób :
– 1/4 średniej dyni 
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżki masła klarowanego
– sól, pieprz

Wykonanie :
– żeberka pokroić na 4 kawałki , posolić , popieprzyć
– warzywa obrać i pokroić tak jak kto umie ( i tak się porozwalają przy duszeniu )
– włączyć piekarnik i ustawić temp.180 stopni 
– w brytfannie rozgrzać masło
– na gorący tłuszcz kładziemy żeberka , obsmażamy z każdej strony po kilka minut
– do obsmażonych żeberek dorzucamy  pokrojone warzywa , przesmażamy, mieszamy  wszystko razem około 5 minut
– wlewamy 2 szklanki zimnej  wody
– dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie 
– przykrywamy pokrywka
– wkładamy przykrytą brytfannę do piekarnika
– ustawiamy sobie budzik/zegarek/telefon na godzinę
– jak alarm nam zadzwoni , to otwieramy piekarnik i wyjmujemy brytfannę ( wyjąć w rękawicach , albo przez gruby ręcznik , uważać . może być lekko ciepłe :p )
– podnosimy pokrywkę , mieszamy wszystko , patrzymy ile płynu mamy w brytfannie , ma być tak z 1/3 wysokości brytfanny , jeśli jest mniej , to dolewamy zimnej wody
– wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut
– po tym czasie wyjmujemy z piekarnika

Szykujemy dynie:
– obrać ze skóry ( łatwiej pójdzie jak pokroicie na małe kawałki )
– pokroić dynię na cienkie kawałki ( jak pokroicie grubo , to będzie się dłużej smażyć żeby była miękka ) 
– rozgrzewamy tłuszcz na patelni
– wrzucamy dynie
– solimy i pieprzymy
– smażymy 3-5 minut , obracamy każdy kawałek na drugą stronę 
– obieramy czosnek , kroimy jak kto umie i dorzucamy do dyni
– podlewam nabierką sosu z żeberek , dusze 3-4 minuty

Uwagi :
– po wyjęciu żeberek można zmiksować blenderem  warzywa z wytworzonym sosem i uzyskać fajny sosik , ja jednak wolę te warzywka wyjąc  sobie i położyć na talerzu  na żeberkach , a ten płyn co zostanie użyć do podlania smażonych warzyw , lub w tym przypadku dyni
– jeśli ma być mięciutkie , to po wyjęciu z piekarnika sprawdzić widelcem , czy lekko wchodzi i jest miękkie – jeśli  uważacie że żeberko jest dla was za twarde , to jeśli trzeba dolejcie jeszcze trochę zimnej wody i pieczcie jeszcze pól godziny , wtedy będzie na pewno miękkie i rozpadające się ( ja takie najbardziej lubię 🙂  )

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*