Tatar wołowy

Potrzeba na jedną porcję :
– 90 gram wołowiny (polędwica, rostbef , ligawa , zrazówka )
– pół cebuli
– jeden ogórek kiszony
– łyżka kaparów
– jedno jajko
– sól, pieprz

Wykonanie :
– mięso zmielić w maszynce do mięsa
– dodać sól i pieprz , wymieszać
– cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
– ogórka pokroić w drobna kostkę
– oddzielić żółtko od białka ( białko można później dodać do jajecznicy, mielonego itd. )

Uwagi :
– najlepiej zrobić tatar z polędwicy , ale że jest droga to można użyć rostbefu , lub ligawy , lub bardzo ładnej zrazówki ( co prawda tatar można zrobić z wszystkiego i z konia i z dorsza , pstrąga, łososia , jelenia itd., ale w tym przypadku robimy tatar wołowy  )
– mięso MUSI  być bardzo świeże , zrobić tatar  i od razu zjeść , nie zostawiać na później
– niektórzy dają do tatara sardynki , mi ryba z mięsem nie pasuje (poza tym nie lubię ryb :p )

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*