Dla jednej osoby:
– 100-150 gram czarnego salcesonu
– 7 pomidorków koktailowych
– 2-3 ugotowane jajka
– 2 garści świeżego szpinaku
– 1/4 czerwonej cebuli
– 1/4 ogórka zielonego
– kilka łyżek sosu winaigrette ( z TEGO przepisu )
– kilka szczypiorków
– szpinak włożyć do miski z zimna woda i dobrze wypłukać , żeby nie miał piasku i odcedzić na sitku
– szpinak położyć na talerz
– salceson pokroić położyć obok
– pomidorki pokroić na pół ( jak są duże to na ćwierć )
– cebulę pokroić w plasterki
– ogórka pokroić w plasterki
– jajka pokroić na ćwiartki
– polać gotową sałatkę sosem winaigrette
– szczypiorek pokroić i posypać po sałatce
uwagi :
– salcesonu każdy sobie da tyle ile lubi , tak samo jajek
– do dekoracji użyłem kwiatów bazylii i kwiatów tymianku